Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(14.01.2021, 14:07:03)Gagik Bagratyda napisał(a):
Cytat: Moje ręce są tak samo godne, jak ręce kapłana. Dobra, znów zbaczamy na tematy niebezpieczne, skłaniające do kłótni.
Ręce świeckiego są tak samo godne jak kapłana. Ale kapłan po udzielaniu Komunii obmywa palce w vasculum, by nawet najmniejszej cząstce nie groziła profanacja, zaś u świeckich tego zwyczaju nie zaobserwowałem.

Byłbym bardzo zadowolony, gdybym ujrzał taki zwyczaj. Rzecz w tym, że w warunkach zagrożenia epidemiologicznego, nie byłby on zbyt higieniczny. Jeśli już stosować Komunię na rękę, to proponowałbym (oczywiście w drodze decyzji władz kościelnych, a nie samowolki), stosowanie specjalnej wypożyczonej chusteczki, która potem byłaby oddawana na jakimś stoliku i poddawana puryfikacji z wylaniem wody do piscyny. Ale to już moja fantazja Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(14.01.2021, 14:07:03)Gagik Bagratyda napisał(a):
Cytat: Moje ręce są tak samo godne, jak ręce kapłana. Dobra, znów zbaczamy na tematy niebezpieczne, skłaniające do kłótni.
Ręce świeckiego są tak samo godne jak kapłana. Ale kapłan po udzielaniu Komunii obmywa palce w vasculum, by nawet najmniejszej cząstce nie groziła profanacja, zaś u świeckich tego zwyczaju nie zaobserwowałem.

Pan Bóg jest aż tak drobiazgowy?
Odpowiedz

To nie jest drobiazg - w każdej cząstce Chrystus jest substancjonalnie obecny tak samo jak w całej hostii. Sprofanowanie nawet najdrobniejszej partykuły niczym nie różni się od profanacji całej konsekrowanej hostii (oczywiście mówię o celowej profanacji).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(14.01.2021, 14:07:03)Gagik Bagratyda napisał(a):

Można wprowadzić. Przy tej pandemii to nawet taki naród jak Polacy nauczył się częściej myć ręce, więc wszystko jest do załatwienia.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Profanacja jest intencjonalna. Równie dobrze mogę wziąć Hostię do ust i ją wypluć i zdeptać. Ta forma w niczym nie chroni przed takim działaniem. Godne przyjęcie na dłoń i następnie włożenie jej do ust nie ma w sobie krzty profanacji. W ten sposób nawet głębiej przeżywam Komunię.
Odpowiedz

Ale powinno się zawsze uczynić wszystko, by zapobiec znieważeniu, nawet nieumyślnemu, Chrystusa. A przyjmowanie Komunii do ust chroni przed tym lepiej niż przyjmowanie na rękę. W końcu po to używa się pateny.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Nie istnieje coś takiego, jak nieumyślnie znieważenie. Smile
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Być może użyłem złego słowa. W każdym razie, jak by tego nie nazwać, katolik powinien dołożyć wszelkich starań, by Chrystus nie został zdeptany.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

W jakiejś książce duchowej z XIX wieku wyczytaliśmy, że brak posłuszeństwa jest pierwszym krokiem do rozłamu w Kościele, do schizmy, do herezji i do nienawiści. Zalecamy zatem postawę pokory i posłuszeństwa wobec obu form przyjmowania Komunii Świętej, bo obie te formy dał nam Kościół.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Zacznijmy od kwestii podstawowych:

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep, Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.