Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Ten film jest wspaniały, kiedyś służył mi za kołysankę, gdy nie mogłem zasnąć. Poza tym, Agni Parthene w tle to jeden z najpiękniejszych (w mojej opinii) utworów muzyki religijnej.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(14.01.2021, 15:30:25)Giovanni III napisał(a): W jakiejś książce duchowej z XIX wieku wyczytaliśmy, że brak posłuszeństwa jest pierwszym krokiem do rozłamu w Kościele, do schizmy, do herezji i do nienawiści. Zalecamy zatem postawę pokory i posłuszeństwa wobec obu form przyjmowania Komunii Świętej, bo obie te formy dał nam Kościół.
Bardzo szanuję za takie słowa.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
A tak w ogóle, witamy serdecznie Jego Eminencję Ksawerego van Berden. Ufamy, że zostanie Wielebny Purpurat z nami na dłużej.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
14.01.2021, 21:57:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.01.2021, 21:57:30 przez Michał Franciszek Lisewicz.)
Ja także witam serdecznie Jego Eminencję.

Jeśli dobrze pamiętam, był kiedyś Prymasem w Rzeczypospolitej.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Witam Cię Przyjacielu. Nie sądziłem, że dane mi będzie Ciebie ujrzeć. Dobrze, że się odezwałeś. Jeśli będziesz miał czas to zapraszam na Gadu, powspominamy dawne czasy. Wszystkiego dobrego!
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(14.01.2021, 22:09:09)Gagik Bagratyda napisał(a): https://ecclesiapollin.blogspot.com/2021...-cz-2.html
Zachęcam do lektury.
Po pierwsze: nie wiedzieliśmy, że Wielebny Biskup ma taki talent pisarski i analityczny.
Po drugie: pośrednio do tego dążyliśmy jako Jan I, ale owoców z tego pontyfikatu nie wykorzystaliśmy (z naszej, ale i nie naszej winy).
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Z Kościołami partykularnymi jest tak, że one powinny odpowiadać na konkretne potrzeby miejscowego społeczeństwa. Trzeba na to popatrzeć trochę jak na rynek z konsumentami, którzy mają określone oczekiwania. W RON zapewne oczekują czegoś na kształt Kościoła doby Rzeczypospolitej sarmackiej, u nas kiedyś sprawdzał się długoszowo-oazowy ryt bialeński, a na przykład w Bizancjum jest zapotrzebowanie na profesjonalne podejście do obrządku wschodniego. Mam wrażenie, że do tej pory trochę za bardzo próbowaliście po prostu implementować jeden model w różnych częściach v-świata (choć nie zawsze - tu znowu przywołam ryt bialeński), a to nikogo nie rajcuje.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Tak to też jest ważne, ale ostatnimi czasy mam wrażenie, że niczego nie próbujemy.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Patrząc realistycznie to macie epokę patriarchów pałacowych, więc siłą rzeczy budujecie bardziej państwo, a nie Kościół.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus