Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Ten film jest wspaniały, kiedyś służył mi za kołysankę, gdy nie mogłem zasnąć. Poza tym, Agni Parthene w tle to jeden z najpiękniejszych (w mojej opinii) utworów muzyki religijnej.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(14.01.2021, 15:30:25)Giovanni III napisał(a): W jakiejś książce duchowej z XIX wieku wyczytaliśmy, że brak posłuszeństwa jest pierwszym krokiem do rozłamu w Kościele, do schizmy, do herezji i do nienawiści. Zalecamy zatem postawę pokory i posłuszeństwa wobec obu form przyjmowania Komunii Świętej, bo obie te formy dał nam Kościół.

Bardzo szanuję za takie słowa. Smile
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

A tak w ogóle, witamy serdecznie Jego Eminencję Ksawerego van Berden. Ufamy, że zostanie Wielebny Purpurat z nami na dłużej. Smile
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Ja także witam serdecznie Jego Eminencję. Smile
Jeśli dobrze pamiętam, był kiedyś Prymasem w Rzeczypospolitej.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

https://ecclesiapollin.blogspot.com/2021...-cz-2.html
Zachęcam do lektury.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Witam Cię Przyjacielu. Nie sądziłem, że dane mi będzie Ciebie ujrzeć. Dobrze, że się odezwałeś. Jeśli będziesz miał czas to zapraszam na Gadu, powspominamy dawne czasy. Wszystkiego dobrego!  Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

(14.01.2021, 22:09:09)Gagik Bagratyda napisał(a): https://ecclesiapollin.blogspot.com/2021...-cz-2.html
Zachęcam do lektury.

Po pierwsze: nie wiedzieliśmy, że Wielebny Biskup ma taki talent pisarski i analityczny.

Po drugie: pośrednio do tego dążyliśmy jako Jan I, ale owoców z tego pontyfikatu nie wykorzystaliśmy (z naszej, ale i nie naszej winy).
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Z Kościołami partykularnymi jest tak, że one powinny odpowiadać na konkretne potrzeby miejscowego społeczeństwa. Trzeba na to popatrzeć trochę jak na rynek z konsumentami, którzy mają określone oczekiwania. W RON zapewne oczekują czegoś na kształt Kościoła doby Rzeczypospolitej sarmackiej, u nas kiedyś sprawdzał się długoszowo-oazowy ryt bialeński, a na przykład w Bizancjum jest zapotrzebowanie na profesjonalne podejście do obrządku wschodniego. Mam wrażenie, że do tej pory trochę za bardzo próbowaliście po prostu implementować jeden model w różnych częściach v-świata (choć nie zawsze - tu znowu przywołam ryt bialeński), a to nikogo nie rajcuje.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Tak to też jest ważne, ale ostatnimi czasy mam wrażenie, że niczego nie próbujemy.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Patrząc realistycznie to macie epokę patriarchów pałacowych, więc siłą rzeczy budujecie bardziej państwo, a nie Kościół.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.