Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

(21.01.2021, 14:21:14)Janusz Zabieraj napisał(a):   (20.01.2021, 23:40:10)Mikołaj Dreder napisał(a):   (20.01.2021, 22:29:48)Gagik Bagratyda napisał(a):  To może należało by coś zrobić w tym kierunku? Może Jego Świątobliwość powinien mianować nowego prymasa Rzplitej etc.?  
Dokładnie tak. Ja niestety nie mogę w tej kwestii pomóc, ani tym bardziej wrócić do Gniezna - nie mam na to zbyt wiele czasu i średnio mi odpowiada taka forma aktywności, lepiej się czuję w administracji centralnej i liczę, że do niej wrócę w najbliższym czasie, bo w gruncie rzeczy jestem bezrobotnym (pozbawiono mnie również urzędu Wikariusza Generalnego co też było dla mnie niezrozumiałe).  
Może z powodu nieaktywności? Eminencja rzadko gości na forum, rzadko coś pisze, nie pamiętam kiedy cokolwiek celebrował. 
Rzadko? Jestem kilka razy dziennie. To, że nie udzielam się w dyskusjach o wyższości Mszy Trydenckiej nad Mszą Posoborową i odwrotnie - bo zwyczajnie się nad tym nie znam - nie znaczy, że jestem nieaktywny. Jestem w Rotrii codziennie, a z wszystkimi wydarzeniami jestem na bieżąco.

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 1127 
    Liczba wątków: 8

To prawda Ekscelencja jest bardzo często. 
Prosiłbym jednak aby Ekscelencja zastanowił się nad powrotem do RON 
Jest tan Kardynał szanowany

Jego Eminencja 
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg 
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela 
Regent Monarchii Austro-Węgier 

Liczba postów: 413 
    Liczba wątków: 24

Rzeczpospolita jest takim państwem, na którym duchowieństwo rotryjskie powinno się skupić i aktywnie działać tam w posłudze temu narodowi. Będę zanosił modły o to, aby wszyscy duchowni posłani do tego państwa powrócili do aktywności, do radości ze służby rotryjskiemu Kościołowi a jeśli to się nie uda to o mądry wybór pasterza dla tych ziem. 

Odnośnie jednak aktywności, mam pewną uwagę. Kiedyś jak byłem w Dreamlandzie to był taki okres, schyłkowy mojej działalności, kiedy forum po wielu miesiącach ożyło, jednakże niewiele z wypowiedzi na nim dotyczyły stricte spraw mikronacyjnych, większość z nich rozbijała się o przysłowiową "dupę Maryny", czyli offtop, wulgaryzmy i ogólny burdel. Podobnie i w Rotrii, tylko, że tutaj ustrojone to jest w dworskie piórka. Chętnie bym wziął udział co jakiś czas w jakiejś narracji lub doktrynalnej dyskusji, jednak ciężko z tym, gdy widzę kolejny dzień dyskusji czy to o danym Kościele wschodnim, danym hierarsze lub innym realowym sprawom. Nie chcę tutaj nikogo w żaden sposób demaskować ani obrazić, być może po prostu już nie rozumiem konceptu mikronacji, ja na takie ploteczki mam katoakapkową grupę na fejsiku a jeśli już ktoś bardzo chce się czymś dzieli, niech to będzie w przyzwoitej mierze. Dlatego wielkie ukłony składam dla Eminencji Zabieraja, który stara się obecnie prezentować jako jeden z niewielu "mikronacyjną" aktywność.

Liczba postów: 2771 
    Liczba wątków: 225

Ja lubię rozmawiać też o pozamikronacyjnych sprawach, które wiążą się luźno z tematyką kościelną. Co w tym złego?

Liczba postów: 903 
    Liczba wątków: 18

Nie to jest złe, że o nich rozmawiamy, ale że brakuje typowo mikronacyjnej działalności (nie licząc działań Waszej Eminencji).

Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

(21.01.2021, 20:50:03)Gagik Bagratyda napisał(a):  Nie to jest złe, że o nich rozmawiamy, ale że brakuje typowo mikronacyjnej działalności (nie licząc działań Waszej Eminencji). 
A dziękuję, staram się.

Liczba postów: 2604 
    Liczba wątków: 198

Troszkę nam się przykro zrobiło, że całą winą obarczacie nas... No cóż, owszem, nasz błąd, że tego nie dopilnowaliście. 

Ale zadanie dla Was: przygotujcie więc nam listę placówek pustych, lub chce chcecie pracować. Uporamy się z tym w ciągu jednego dnia.

Liczba postów: 903 
    Liczba wątków: 18

Lista robiona "z głowy", a więc zapewne niepełna: 
Archidiecezja gnieźnieńska 
Diecezja krakowska 
Diecezja konstantynopolitańska (chętnie bym tam pracował) 
Diecezja Magnifikatu 
Prałatura personalna SJ w Bizancjum (w zasadzie można zlikwidować) 
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 
Ekonom Patriarszy 
Rektor UR 
Mecenas Patriarszy 
Jeśli znajdzie się ktoś zainteresowany, to z chęcią zrezygnuję też z urzędu prefekta Kongregacji ds. Dyscypliny.

Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

(21.01.2021, 22:13:22)Gagik Bagratyda napisał(a):  Lista robiona "z głowy", a więc zapewne niepełna: 
Archidiecezja gnieźnieńska 
Diecezja krakowska 
Diecezja konstantynopolitańska (chętnie bym tam pracował) 
Diecezja Magnifikatu 
Prałatura personalna SJ w Bizancjum (w zasadzie można zlikwidować) 
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 
Ekonom Patriarszy 
Rektor UR 
Mecenas Patriarszy 
Jeśli znajdzie się ktoś zainteresowany, to z chęcią zrezygnuję też z urzędu prefekta Kongregacji ds. Dyscypliny. 
Z tego co mi wiadomo, gdy zostanie Brat kreowany biskupem to powierzona zostanie Bratu diecezja w Bizancjum. Chyba, że plany się zmieniły. 

Ja z chęcią wróciłbym do RON, ale brakuje mi czasu i pomysłów - potrzebowałbym wsparcia młodego duchownego, który wspierałby mnie w posłudze, prowadziłem w tym kierunku zakulisowe rozmowy - nie wiem czy coś przyniosą czy nie - ale poruszyłem ten temat.

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

W RON powinna zostać jedna diecezja. Mogę iść do Gniezna, ale nie jestem arcybiskupem. Nie mogę doczekać się konsystorza, a co dopiero inwestytury arcybiskupiej. Biskup elekt Bagratyda czeka pół roku na ratyfikację rytuału welijskiego i swoje inwestytury.

|