Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Widać nie tylko niektórzy nasi forumowicze są krytycznie nastawieni wobec "Radia Maryja"
https://www.facebook.com/permalink.php?s...4266395910
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
No i widać, że w pewnych sprawach z każdym można dojść do porozumienia.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Ciekawy temat znalazłem na jednej z facebookowych grupek. Pewna amerykańska organizacja religijna ordynuje na duchownych (czy raczej "ministrów", jak sama mówi) wszystkich chętnych. Sprawa jest banalnie prosta. Wypełniamy formularz internetowy, a po kilku miesiącach przychodzą (bezpłatnie) certyfikat i dodatkowe materiały. Jakie są tego skutki? W zasadzie żadne, poza możliwością udzielania prawnie uznawanych ślubów w niemal wszystkich stanach USA. Universal Life Church, bo o nim mowa, twierdzi o sobie, że nie posiada doktryny, a ordynować może wyznawcę każdej religii lub nawet osobę bezwyznaniową. Co o tym Bracia sądzą? Zachęcam do dyskusji  Więcej można poczytać tu. Bezpośredni link do formularza znajduje się tutaj.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 83
07.02.2021, 10:16:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.02.2021, 10:17:11 przez Tymoteusz Dostojewski.)
Słuchajcie! Stworzyłem właśnie na Fandomie Rotria Wiki :[[ https://rotria.fandom.com/pl/wiki/Rotria_Wiki]]
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(07.02.2021, 03:04:55)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ciekawy temat znalazłem na jednej z facebookowych grupek. Pewna amerykańska organizacja religijna ordynuje na duchownych (czy raczej "ministrów", jak sama mówi) wszystkich chętnych. Sprawa jest banalnie prosta. Wypełniamy formularz internetowy, a po kilku miesiącach przychodzą (bezpłatnie) certyfikat i dodatkowe materiały. Jakie są tego skutki? W zasadzie żadne, poza możliwością udzielania prawnie uznawanych ślubów w niemal wszystkich stanach USA. Universal Life Church, bo o nim mowa, twierdzi o sobie, że nie posiada doktryny, a ordynować może wyznawcę każdej religii lub nawet osobę bezwyznaniową. Co o tym Bracia sądzą? Zachęcam do dyskusji Więcej można poczytać tu. Bezpośredni link do formularza znajduje się tutaj.
Tak powinny wyglądać święcenia. Zgłaszasz się online, potem umawiasz z biskupem i już.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(07.02.2021, 10:16:24)Tymoteusz Piechota napisał(a): Słuchajcie! Stworzyłem właśnie na Fandomie Rotria Wiki :[[https://rotria.fandom.com/pl/wiki/Rotria_Wiki]]
Dawno, dawno temu, Pius Leon pierwszy proponował to samo, więc podoba mi się ten pomysł.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
(07.02.2021, 10:37:24)Janusz Zabieraj napisał(a): (07.02.2021, 03:04:55)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ciekawy temat znalazłem na jednej z facebookowych grupek. Pewna amerykańska organizacja religijna ordynuje na duchownych (czy raczej "ministrów", jak sama mówi) wszystkich chętnych. Sprawa jest banalnie prosta. Wypełniamy formularz internetowy, a po kilku miesiącach przychodzą (bezpłatnie) certyfikat i dodatkowe materiały. Jakie są tego skutki? W zasadzie żadne, poza możliwością udzielania prawnie uznawanych ślubów w niemal wszystkich stanach USA. Universal Life Church, bo o nim mowa, twierdzi o sobie, że nie posiada doktryny, a ordynować może wyznawcę każdej religii lub nawet osobę bezwyznaniową. Co o tym Bracia sądzą? Zachęcam do dyskusji Więcej można poczytać tu. Bezpośredni link do formularza znajduje się tutaj. Taka Forma wyświęcenia jest dobra.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Musieliby się chyba zarejestrować w Polsce, aby móc udzielać ślubów.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
(07.02.2021, 10:37:24)Janusz Zabieraj napisał(a): (07.02.2021, 03:04:55)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ciekawy temat znalazłem na jednej z facebookowych grupek. Pewna amerykańska organizacja religijna ordynuje na duchownych (czy raczej "ministrów", jak sama mówi) wszystkich chętnych. Sprawa jest banalnie prosta. Wypełniamy formularz internetowy, a po kilku miesiącach przychodzą (bezpłatnie) certyfikat i dodatkowe materiały. Jakie są tego skutki? W zasadzie żadne, poza możliwością udzielania prawnie uznawanych ślubów w niemal wszystkich stanach USA. Universal Life Church, bo o nim mowa, twierdzi o sobie, że nie posiada doktryny, a ordynować może wyznawcę każdej religii lub nawet osobę bezwyznaniową. Co o tym Bracia sądzą? Zachęcam do dyskusji Więcej można poczytać tu. Bezpośredni link do formularza znajduje się tutaj.
Tak powinny wyglądać święcenia. Zgłaszasz się online, potem umawiasz z biskupem i już.
To akurat nie są święcenia, a jedynie formalna nominacja na duchownego. Dokładnie tak jak u nas, a nawet prościej. I w realu, co nie jest bez znaczenia. Trudno jednak ocenić, czy ta nominacja w jakikolwiek sposób nawiązuje do katolickiego kapłaństwa. Moim zdaniem nie. To tylko wykorzystanie dla świeckich celów formalnej instytucji duchownego, aby chętni mogli udzielać prawnie uznawanych ślubów. Ja to tak widzę.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Wiecie że ten Kościół został Założony w 1962, tak wynika z Angielskiej Wikipedii : [[ https://en.m.wikipedia.org/wiki/Universal_Life_Church]]
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
|