Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

Skoro nie cesarz tylko basileus to zamiast naczelnego dowódcy powinien być protostrategos.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Piotr Pawłow

Liczba postów: 428
    Liczba wątków: 40

(15.03.2021, 23:04:09)Ametyst I Dziecię napisał(a):  Skoro nie cesarz tylko basileus to zamiast naczelnego dowódcy powinien być protostrategos.
W sumie skoro jeśli nie Imperator, to zawsze może być Autokrator. 

Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)

Autokrator to to samo co Samodzierżca.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

(15.03.2021, 23:34:10)Ametyst I Dziecię napisał(a):  Autokrator to to samo co Samodzierżca.
Trochę się mylisz Ametyście, ponieważ Autokrator to odpowiednik tytułu Imperatora w Biznacjum. Basileus był czymś na wzór tytułu honorowego, który przybierał Imperator, analogicznie w Rzymie Cesarz mógł przyjąć tytuł Augusta (Augustusa, nie wiem nie pamiętam). 

Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)

Liczba postów: 205
    Liczba wątków: 16

16.03.2021, 01:46:58 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2021, 02:04:27 przez Aleksandra Dostojewska.)

Oj, na nic takiego się nie umawialiśmy. Władza miała być rozdysponowana PO RÓWNO, dlatego nie ma mowy o patriarchalnym jedynowładztwie. Dokument ten powinien być wydany przez nas razem - jako równorzędne podmioty władzy.

(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion 
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.

Liczba postów: 205
    Liczba wątków: 16

Liczę, że to jedynie błąd w projekcie, który zostanie naprawiony. Kwestia tytułów do rozpatrzenia, ale na koronacji nadane zostały Caryca Imperatorka i Car Imperator.

(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion 
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.

Łacińskie tłumaczenie tytułu cesarzy rosyjskich brzmiało bodajże "imperator et autocrator totius Rus©iae"

Liczba postów: 46
    Liczba wątków: 9

Pozostańmy przy tradycji,Caryca i Car lub Cesarzowa i Cesarz.
Nie mieszajmy ludziom w głowach. Ja i tak będę używał takich zwrotów.

/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
diakon Świętego Kościoła Rotryjskiego 
carewicz brodryjski 
Admirał 
Wielki Książę Bałmucji i Lisendorff 

Liczba postów: 86
    Liczba wątków: 5

(16.03.2021, 06:50:11)Thomas von Lisendorff napisał(a):  Pozostańmy przy tradycji,Caryca i Car lub Cesarzowa i Cesarz.
Nie mieszajmy ludziom w głowach. Ja i tak będę używał takich zwrotów.
Zgodzę sie z twoja opinia Thomasie ale jednak skoro mamy nowy start to tez nowe nazewnictwo sie przyda władzy carskiej z tego co było wczoraj wielokrotnie powiedziane Imperium Brodryjskie zaczyna nowy całkowicie rozdział przy pomocy technicznej PKR które użyczyło kilkanaście GB Ram-u swojego forum państwowego.

(-) Baltazar Ahmad Dostojewski
Imam/Strażnik Dwóch Meczetów/Kadi/Mufiti

(16.03.2021, 01:46:58)Aleksandra Dostojewska napisał(a):  Oj, na nic takiego się nie umawialiśmy. Władza miała być rozdysponowana PO RÓWNO, dlatego nie ma mowy o patriarchalnym jedynowładztwie. Dokument ten powinien być wydany przez nas razem - jako równorzędne podmioty władzy.
Olu, władza jest rozdzielona po równo, tak jak napisałem na dole. Działamy jako jeden organizm, a dopisywanie tego w Zakonie Praw Kardynalnych jest bez sensu. Ale jeżeli nasz podział na który się umawialiśmy nie pasuje, to będę musiał dopisywać.
Tomaszu, ja tylko i wyłącznie przyjąłem ten tytuł tak jak to robili Cesarzowie Bizancjum, nikt nie musi się do mnie nim zwracać. Nie mniej tradycyjnymi "ruskimi" tytułami są Car, Caryca dla Króla i Królowej oraz Imperator i Imperatorowa, dla Cesarza i Cesarzowej. 

Paweł