Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu?
Teraz jak już Jestem Diakonem Świętego Kościoła Rotryjskiego to Używam Awataru na którym jest ks. Karol Wojtyła jako Wikariusz ( Jan Paweł II)
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

(21.02.2021, 10:15:02)Tymoteusz Piechota napisał(a): Teraz jak już Jestem Diakonem Świętego Kościoła Rotryjskiego to Używam Awataru na którym jest ks. Karol Wojtyła ( Jan Paweł II)

tutaj chyba jako Wikariusz,o ile mnie pamiec nie myli
Odpowiedz

Powróciłem z sentymentu do wizerunku abpa Marcela Lefebvre'a, którego podobizny używałem na samym początku mojego biskupiego posługiwania. Za kilka dni (25 marca) minie równe trzydzieści lat od jego śmierci.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Piotr Pawłow, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Niech spoczywa w pokoju...

Kiedyś też nosiłem na avatarze jego wizerunek, teraz jest ksiądz biskup Antoni Franciszek Audziewicz.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Na moim avatarze natomiast znajduje się dobrze znany Król Polski Mikołaj II. Wink 
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł

[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(20.03.2021, 18:18:19)Taddeo Piccolomini napisał(a): Niech spoczywa w pokoju...

Kiedyś też nosiłem na avatarze jego wizerunek, teraz jest ksiądz biskup Antoni Franciszek Audziewicz.

Pamiętam Smile Bardzo mnie wtedy cieszyło, że nie jestem ostatnim.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Piotr Pawłow, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Panie, świeć nad jego duszą...
Jakież nieszczęsne sprawy z nim związane.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą...

W pewnym momencie życia zabrakło pokory, a nie znalazł się nikt kto by nawołał do zastanowienia się nad tym co ma zamiar zrobić. Kościół jednak zdjął ekskomunikę pośmiertnie.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Ekskomuniki nie da się zdjąć pośmiertnie. Zaś zdjęta została z wyświęconych przez niego bez zgody Stolicy Apostolskiej biskupów.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(20.03.2021, 19:39:30)Taddeo Piccolomini napisał(a):
(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą...

W pewnym momencie życia zabrakło pokory, a nie znalazł się nikt kto by nawołał do zastanowienia się nad tym co ma zamiar zrobić. Kościół jednak zdjął ekskomunikę pośmiertnie.

No cóż, ważność tych ekskomunik bywa podważana. A gdyby nie jego czyn, dziś w ogóle nie istniało by coś takiego jak Tradycja katolicka, nie licząc sedewakantystów i sedeprywacjonistów. Istnieje w prawie kościelnym zasada mówiąca, że każde prawo, jakiekolwiek by było, samo z siebie przestaje obowiązywać bez dyspensy lub zgody ze strony przełożonego, jeśli szkoda, jaka wynikłaby z jego zastosowania, jest powszechna i poważna (Suarez, De Legibus, L. VI, rozdz. IX, nr 19).

(20.03.2021, 19:42:34)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ekskomuniki nie da się zdjąć pośmiertnie. Zaś zdjęta została z wyświęconych przez niego bez zgody Stolicy Apostolskiej biskupów.

O ile wiem, zgodnie z zasadą salus animarum suprema lex, ekskomunika, która jest karą poprawczą, ustępuje przed śmiercią.

Zachęcam do przeczytania o nim artykułu na Adeste: I, II. Niestety temat ekskomunik został tam praktycznie pominięty.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.