Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Co do zakonu, jako jego jedyny przedstawiciel w Rotrii, gdyż nikogo innego nie ma, mogę być posłańcem Generała Zakonu. 
I chcąc rozjaśnić wszelakie niepewności oraz rozwiać wątpliwości, powiem;
Zakon został stworzony jako "świecki". Miał być bez udziału Rotrii. Uzyskał aprobatę i zgodę JKM Norberta I, oraz Prymasa Skarlandu. Również Cesarz Bizantyjski wyraził zainteresowanie współpracą i wspólną narracją z zakonem. Tak więc w Statucie nie pojawiło sie żadne odniesienie do PKR, ani KR, lub Patriarchy. Kiedy zainteresowałem się zakonami w mikroświecie, natrafiłem na post w Bizancjum iż wystarczy stworzyć Statut który zostanie zatwierdzony przez Seniora, (W przypadku Bizancjum był to Cesarz) dlatego razem z Prałatem Enrique zgłosiliśmy się do Króla Skarlandu. Tak wyglądało odnowienie Zakonu Św. Jakuba na ziemiach Skarlandu. O ile mnie pamięć nie zawodzi wczoraj Enrique Sanchez Oviedo napisał do mnie w sprawie możliwości połączenia zakonów. Po odbyciu rozmowy zgodziłem sie na ten krok, aby powstał superzakon mikronacyjny. Jeśli idee Ekscelencji Taddeo będą przyświecały takiemu tworowi i staną się jego regułą, to chętnie pomogę w tworzeniu. Smile
Odpowiedz

Ideę zakonu z całego serca popieramy, ale mamy kilka poważnych zastrzeżeń do jego statutu. Jeśli jednak planowane jest połączenie, to lepiej ze zmianami zaczekać do rozpoczęcia fuzji. Z naszej strony deklarujemy, że będziemy się sprawie przyglądali i żywo zainteresujemy się projektem Konstytucji Zakonnej, której akceptacja przez Stolicę Apostolską będzie nieodzowna.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(13.04.2021, 19:51:34)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Pan piechota założył nową jojonacje. Republikę Surmeńską...

Już w drugim poście którym jest ustawa prezydencka nadał m.in. mojej osobie status Persona non grata.  ???  Big Grin  Wink 
@"Janusz Zabieraj" powinien eminencja to również zobaczyć. Big Grin

Cóż... Pan Piechota jest zapewne dzieckiem, które z tego wyrośnie. Każdy z nas, kto zaczynał bardzo młodo (my mieliśmy zaledwie 11 lat), zaczynał niezdarnie. Mimo wszystko, czegoś takiego jeszcze nie widzieliśmy na oczy... Big Grin
Ban w przypadku Tymoteusza Piechoty ma przede wszystkim pozwolić mu na odczekanie do czasu, gdy dostatecznie dojrzeje. Na ten moment nie jest jasne, czy dwa lata wystarczą. Poza tym, ban pełni tu również funkcję penitencjarną, a ponieważ warunki niewydłużenia kary są notorycznie łamane, prawdopodobnie niebawem stanie się jasne, że p. Piechota raczej nie wróci do Rotrii w 2023 r.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Odpowiedz

(13.04.2021, 20:05:53)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Co do zakonu, jako jego jedyny przedstawiciel w Rotrii, gdyż nikogo innego nie ma, mogę być posłańcem Generała Zakonu. 
I chcąc rozjaśnić wszelakie niepewności oraz rozwiać wątpliwości, powiem;
Zakon został stworzony jako "świecki". Miał być bez udziału Rotrii. Uzyskał aprobatę i zgodę JKM Norberta I, oraz Prymasa Skarlandu. Również Cesarz Bizantyjski wyraził zainteresowanie współpracą i wspólną narracją z zakonem. Tak więc w Statucie nie pojawiło sie żadne odniesienie do PKR, ani KR, lub Patriarchy. Kiedy zainteresowałem się zakonami w mikroświecie, natrafiłem na post w Bizancjum iż wystarczy stworzyć Statut który zostanie zatwierdzony przez Seniora, (W przypadku Bizancjum był to Cesarz) dlatego razem z Prałatem Enrique zgłosiliśmy się do Króla Skarlandu. Tak wyglądało odnowienie Zakonu Św. Jakuba na ziemiach Skarlandu. O ile mnie pamięć nie zawodzi wczoraj Enrique Sanchez Oviedo napisał do mnie w sprawie możliwości połączenia zakonów. Po odbyciu rozmowy zgodziłem sie na ten krok, aby powstał superzakon mikronacyjny. Jeśli idee Ekscelencji Taddeo będą przyświecały takiemu tworowi i staną się jego regułą, to chętnie pomogę w tworzeniu. Smile

Dawno, dawno temu, ten słynny kloner de Cordoba utworzył w ówczesnym Imperium Skarlandu taki sam zakon. Również był on podległy Królowi Skarlandu, całkowicie wolny od wpływów Stolicy Apostolskiej.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Też mamy taki zakon. Nazywa się "Bialeński Związek Wędkarski".
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Wolnogradzki Związek Wędkarski miałby lepszy skrót.

Odpowiedz

Ja do dzisiaj myślę jak by tu w końcu rozwinąć FSSPXDDDDD.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Bractwo Kapłańskie św. Sławomira Mentzena.

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Pio Maria de Medici
Odpowiedz

Giovanni Battista kardynał Aldobrandini założył Bractwo Kapłańskie Świętego Pawła Apostoła (FSSPA) w Rotrii. Za Aleksandra IV Orańskiego.
Odpowiedz

(13.04.2021, 20:45:09)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ja do dzisiaj myślę jak by tu w końcu rozwinąć FSSPXDDDDD.

Kiedyś, gdy Ekscelencja Taddeo szukał sensu życia w Rotrii, zaproponowałem mu utworzenie Bractwa Kapłańskiego Piusa Leona II, z racji, że w tamtych czasach starałem się mocno inspirować Św. Piusem X. Nie miałbym nic przeciwko, aby abp Taddeo powrócił do tej idei.  Cool
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.