Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
W Cerkwi prawosławnej to zasadniczo nawet żonaci biskupi nie są, wbrew pozorom, takim znowu rzadkim zjawiskiem (szczególnie jeśli chodzi np o patriarchaty bliskowschodnie). Poprzedni zwierzchnik polskiej Cerkwi, metropolita Bazyli, był w momencie wyboru na biskupa żonatym duchownym białym. Jego syn do dzisiaj pracuje w Kancelarii PAKP.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Stefano Agostini
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 3
(07.12.2021, 23:20:43)Ametyst I Dziecię napisał(a): W Cerkwi prawosławnej to zasadniczo nawet żonaci biskupi nie są, wbrew pozorom, takim znowu rzadkim zjawiskiem (szczególnie jeśli chodzi np o patriarchaty bliskowschodnie). Poprzedni zwierzchnik polskiej Cerkwi, metropolita Bazyli, był w momencie wyboru na biskupa żonatym duchownym białym. Jego syn do dzisiaj pracuje w Kancelarii PAKP.
A to ciekawostka. Myślałem, że w prawosławiu to pilnują tego i biskupów żonatych już nie ma..
(+) x. inf. Stefano Agostini
Wikariusz Generalny Archidiecezji Walenckiej
Kanonik Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie
Protonotariusz Apostolski
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Jak wam się podoba mój nowy avatar?
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Mamy z nim… złe skojarzenia.
My Pawła VI nie lubiliśmy jak mieliśmy fascynację tradizmem. Teraz już zmieniliśmy ocenę.
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
Ja nie mam na szczęście
Ładny, ładny.
dr szt. Krzysztof Windsor
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu
Arcybiskup Grodziski
Liczba postów: 140
Liczba wątków: 15
08.12.2021, 23:06:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.12.2021, 23:07:29 przez Guliano Giuseppe Montini.)
(08.12.2021, 22:06:39)Leon IV napisał(a): My Pawła VI nie lubiliśmy jak mieliśmy fascynację tradizmem. Teraz już zmieniliśmy ocenę.
W sumie tylko krowa nie zmienia zdania

A skąd taka zmiana w ogóle? Kiedyś pamiętam, że o tym rozmawialiśmy, to byliście zagorzałym lefebrystą
x. prof. dr hab. net. Guliano Giuseppe Montini
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Przepraszam, iż wtrącę się miedzy zdania szanownych i nieco lekko odbiegnę od tematu. O Pawle VI widziałem fajny film złożony z dwóch części. Nosił tytuł Paweł VI – papież burzliwych czasów. Polecam.
Co do awatara, to awatar jak awatar.
(08.12.2021, 23:06:47)Guliano Giuseppe Montini napisał(a): (08.12.2021, 22:06:39)Leon IV napisał(a): My Pawła VI nie lubiliśmy jak mieliśmy fascynację tradizmem. Teraz już zmieniliśmy ocenę.
W sumie tylko krowa nie zmienia zdania
A skąd taka zmiana w ogóle? Kiedyś pamiętam, że o tym rozmawialiśmy, to byliście zagorzałym lefebrystą 
Długie przemyślenia, rozważania, studia różnych testów sprawiły, że nasza realowa relacja z Bogiem się zmieniła. Człowiek dojrzewa. Wiele osób fascynuje radykalizm w młodym wieku. Później dochodzi do wniosku, że mało co jest czarne albo białe. W każdym aspekcie życia.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Ostatnio miałem ciekawą dyskusję o słynnym zdjęciu z rzekomego albumu Paetza i doszliśmy do wniosku, że trzeba do tych rewelacji podchodzić ostrożnie. Montini, podobnie jak na przykład Pius XII, to był jeszcze przedstawiciel tej starej, kościelnej wierchuszki - wychowany w określony sposób, przywykły do określonych standardów, co pozwala wątpić w to fotografowanie się w kąpielówkach..
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus