Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uroczystość Narodzenia Pańskiego A.D. MMXXI
[Obrazek: Papal_tiara_and_keys.png]
Uroczysta Celebra
z okazji Uroczystości Narodzenia Pańskiego
Bazylice św. Pawła na Welii

25 grudnia MMXXI AD

[Obrazek: narodziny-pana-jezus-10-obraz_7841.jpg]

W uroczystość Narodzenia Pańskiego w Bazylice św. Pawła na wzgórzu Welia odbyła się wielka celebra. Na święto Epifanii do Miasta Apostolskiego zjechały wozy pełne rotryjczyków z całego Państwa, a nawet i zagraniczni goście. Wszyscy chcieli zobaczyć Welijski Żłóbek oraz uczestniczyć w uroczystościach Mszy Królewskiej sprawowanej przez Jego Świątobliwość Leona IV. Celebra rozpoczęła się o godzinie 12.00. Wtedy to też przez mury przeszedł dźwięk sygnaturki, a organy rozpoczęły grę wspaniałej kolędy Adeste fideles. Procesję prowadził ceremoniarz patriarszy, a obok niego krucyferariusz niosący krzyż patriarszy Jana I oraz akolitki. Dalej klerycy niosący kadzidło, złoto i mirrę do poświęcenia. Następnie diakoni - jeden z nich niósł figurę Dzieciątka Jezus. Dalej kolejno kapłani według precedencji, idący w powłóczystych szatach, ozdobnych strojach chórowych z należnym nakryciem na głowie - prezbiterzy, kanonicy i prałaci, infułaci i biskupi, arcybiskupi oraz purpuraci. Na końcu procesji w lektyce był niesiony Patriarcha Leon IV, który z radością błogosławił wszystkim zebranym. Kiedy korowód dotarł do ołtarza rozpoczęła się wspaniała celebra, na którą składało się m.in. złożenie figury Dzieciątka do żłóbka. Dalej Ojciec Święty sprawował święte czynności, które objawić miały ludowi Bóstwo Chrystusa. Jako Kyriał dobrana była - jakżeby inaczej - Mała Msza Jazzowa w nieco innej aranżacji. Po zakończeniu liturgii Jego Świątobliwość Leon IV udał się na balkon Bazyliki, aby tam ubrany w tiarę wygłosić mowę i udzielić uroczystego błogosławieństwa Miastu i Mikroświatu.

[Obrazek: PaulVI_0.jpg?itok=x-duasoi]
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Enrique Sánchez Oviedo, Miguel de Catalan, Stefano Agostini
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: ab15b1c59aa2626eb7bc4e64a05781f48cba7288.png]

Umiłowani Bracia i Siostry,

"A słowo ciałem się stało i zamieszkało wśród nas, i ujrzeliśmy jego chwałę, jaką ma jedyny Syn od Ojca, pełne łaski i prawdy" (J 1, 14). Kolejny raz przychodzi nam świętować Boże Narodzenie - obchodzić te rodzinne święta również w naszej mikronacyjnej wspólnocie. Przeżywamy te święta w sytuacji, w której zażegnaliśmy pewien kryzys tożsamości Rotrii. Groźba schizmy została zażegnana, gdyż do Reala odszedł jeden z jej prowodyrów. Obrady Soboru Welijskiego III prowadzą do ubogacenia rytuałów naszej liturgii oraz pewnych drobnych zmian, których celem jest poprawa funkcjonowania Kościoła i Państwa Kościelnego. Młodzi stażem duchowni, wsparci doświadczeniem starszych zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę tak, by za jakiś czas przejąć na siebie ciężar zarządzania Rotrią. Wszystko zmierza ku dobremu. Mamy nadzieję, że Boże Narodzenie 2021 będzie swoistym odrodzeniem Rotrii. Powtarzamy to wielokrotnie, ale wciąż ufamy, że kiedyś nasz kraj i cały Kościół promienieć będzie aktywnością. Będzie świecić w Pollinie niczym Gwiazda Betlejemska.

Boże Narodzenie to dobra okazja na wynagrodzenie zasług. Niektóre z nagród stanowią jednocześnie kredyt zaufania dla obdarowanych. Że nie zawiodą i będą jeszcze lepiej działać na rzecz Kościoła. I tak ujawniamy nominacje kardynalskie in pectore. Konsystorz zostanie odbyty według zreformowanego rytuału, po jego przyjęciu:
1. Jego Ekscelencję biskupa Stanisława Dmowskiego kreujemy Kardynałem Prezbiterem Bazyliki Matki Bożej Większej.
2. Jego Ekscelencję arcybiskupa Enrique Sancheza Oviedo kreujemy Kardynałem Prezbiterem Bazyliki Najświętszej Maryi Panny powyżej Minerwy.

Ponadto:
1. Wielebnego księdza prałata Michała Jerzego Potockiego wynosimy do godności biskupa lwowskiego, a prałaturę terytorialną lwowską podnosimy do rangi diecezji lwowskiej. Jednocześnie dyspensujemy go od wymogu bezżeństwa.
2. Wielebnego księdza Guliano Giuseppe Montiniego oraz Wielebnego Księdza Piotra Jana Szczygielskiego wynosimy do godności Kapelanów Honorowych Jego Świątobliwości.
3. Jego Ekscelencję księdza arcybiskupa Krzysztofa Windsora oraz Wielebnego księdza infułata Stefano Agostiniego wynosimy do godności Kanoników Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie.

Wszystkim nagrodzonym z serca gratulujemy, a całemu Miastu i Mikroświatu udzielamy apostolskiego błogosławieństwa:

Sancti Apostoli Petrus et Paulus, de quorum potestate et auctoritate confidimus, ipsi intercedant pro nobis ad Dominum. Et benedictio Dei omnipotentis: Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.

[Obrazek: tumblr_nvolhxMasb1rcphkdo1_1280.jpg]
  • Enrique Sánchez Oviedo, Miguel de Catalan, Stefano Agostini
Odpowiedz

Vivat Rotria ! Vivat Leon IV !

Wasza Świątobliwość, dziękuję serdecznie za ten zaszczyt i taką nagrodę. Obiecuję dalej starać się wypełniać moje obowiązki i zadania jak najlepiej. Postaram się Was nie zawieść. Smile
  • Miguel de Catalan, Stanisław Wieniawa, Stefano Agostini
Odpowiedz

Wasza Dostojność,
Czcigodny Patriarcho,

Czuję się zaszczycony mogąc być biskupem. Dziękuje za ten zaszczyt. Postaram się nie zawieść Waszych nadziei położonych we mnie. Obiecuję starać się godnie prezentować oraz jak najlepiej wypełniać moje zadania jako biskup.

Vivat Rotria ! Vivat Leon IV !
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Stanisław Wieniawa, Stefano Agostini
Odpowiedz

Kochani, jak już wspomnieliśmy na początku naszego pontyfikatu - jutro minie miesiąc. Nie będziemy skąpić niezbędnych tytułów i nagród. Pragniemy odmłodzić Rotrię.
  • Miguel de Catalan, Stefano Agostini
Odpowiedz

Gratuluję wszystkim !
dr szt. Krzysztof Windsor 
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[Obrazek: 100784713014182249.png]
  • Miguel de Catalan, Stefano Agostini
Odpowiedz

Wasza Świątobliwość,

byłem i jestem krytyczny wobec udzielania dyspensy oraz szybkiego awansowania, ale - z drugiej strony - miło patrzeć, jak godność kardynalska trafia w autentycznie świeże ręce - nie do reinkarnacji dawnych dostojników, albo do nich samych powraca. To autentyczny i prawdziwy dowód żywotności Rotrii, jej trwania i nieustającego przyciągania nowych umysłów oraz serc. Zamyka to usta tym, którzy od czasu do czasu na nowo (i na okrągło) wieszczą raz śmierć Rotrii, raz konieczność wywrócenia jej do góry nogami. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję, zwłaszcza nowym kardynałom. Jako doświadczony w tym trudzie, obiecuję swą pomoc i wsparcie we wspólnym budowaniu przyszłości Kościoła i Państwa Kościelnego.
Cieszy mnie również odświeżenie Kapituły na Lateranie, której idea jest mi szczególnie bliska. Mam nadzieję, że ożyje ona i stanie się prawdziwą ozdobą Stolicy Apostolskiej.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
  • Miguel de Catalan, Stanisław Wieniawa, Stefano Agostini
Odpowiedz

Dziękuję jeszcze raz wszystkim czcigodnym braciom kapłanom za życzenia i gratulacje. Smile
  • Aurelio de Medici y Zep, Stanisław Wieniawa, Stefano Agostini
Odpowiedz

Zmiana pokoleniowa jest konieczna i nieunikniona.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stefano Agostini
Odpowiedz

Najdostojniejszy Patriarcho @"Leon IV", dziękuję za honorowy tytuł Kanonika Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie.
Nie wiem czy w pełni na niego zasłużyłem, jednak musi tak być skoro go otrzymałem. Dziękuję za taki swego rodzaju prezent pod choinkę. Smile Wink
Vivat Leon IV ! Vivat Rotria !
(+) x. inf. Stefano Agostini
Wikariusz Generalny Archidiecezji Walenckiej
Kanonik Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie
Protonotariusz Apostolski

[Obrazek: 27Wq6G2.png]
[Obrazek: 1146.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.