Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wezwanie do odrodzenia
Cytat:
[Obrazek: Herb-biskupa-Zabieraja.png]
Umiłowani!

Dość tego! Dość tego marazmu i nieudolności. Czas ratować Rotrię. Wzywam zatem do uczynienia tego, co jest w tych punktach. Dlaczego ja wzywam? Bo chyba tylko mnie zależy na naszym mikropaństwie.

1. Rezygnacja ze wszystkich tytułów - zrzeknijmy się wszystkich tytułów poza naszymi prezbiteratami. Zapracujmy na nie od nowa. Ten reset jest bardzo potrzebny. Niech osoby niegodne i leniwe nie noszą zaszczytów.

2. Powszechny wybór Patriarchy - niech wszyscy duchowni wybiorą nowego Ojca Świętego. Niech nastanie nowy początek.

3. Unifikacja kraju - niech pseudopaństwa nieaktywne - Toskania i Antwerpia powrócą do Rotrii. Niech Rotria stanie się jednym i silnym państwem. Niech wszystkie lenna na najgorszy czas staną się własnością Patriarchy.

4. Powrót do renesansu - naśladowanie tej epoki było złotym czasem dla Rotrii. Może pora wrócić?

5. Zarchiwizowanie forum i budowa nowych działów, nowych opisów - totalna restauracja. Zaczynamy od zera, co da nam siłę i motywację do działania.

Kto się podpisze pod tymi postulatami?

bp Stanisław Wieniawa
Jedyny, któremu jeszcze zależy
Odpowiedz

Czy Ekscelencja proponuje utworzenie IV Państwa Kościelnego? Stoimy w na tyle trudnym momencie historii ze zamknięcie dotychczasowej epoki i otwarcie nowej wydaje się pomysłem co najmniej wartym rozważenia.

Ustalmy nowe zasady. Wyciągnijmy naukę z historii. Zachowajmy co było dobre, odrzucamy to co nie działa. Nie musimy się spieszyć- mamy legalnego regenta, Patriarcha nie jest konieczny by Państwo i Kościół istniały.
Uniżony Sługa
diakon Salvatore Rossi OSI
Odpowiedz

(18.09.2022, 12:27:16)Stanisław Wieniawa napisał(a): 1. Rezygnacja ze wszystkich tytułów - zrzeknijmy się wszystkich tytułów poza naszymi prezbiteratami. Zapracujmy na nie od nowa. Ten reset jest bardzo potrzebny. Niech osoby niegodne i leniwe nie noszą zaszczytów.

Ewidentna trauma po tej wizycie w Bohemii.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Dio salvi il Patriarca!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(19.09.2022, 09:53:10)Ametyst I Dziecię napisał(a):
(18.09.2022, 12:27:16)Stanisław Wieniawa napisał(a): 1. Rezygnacja ze wszystkich tytułów - zrzeknijmy się wszystkich tytułów poza naszymi prezbiteratami. Zapracujmy na nie od nowa. Ten reset jest bardzo potrzebny. Niech osoby niegodne i leniwe nie noszą zaszczytów.

Ewidentna trauma po tej wizycie w Bohemii.

Patrząc na tabliczki na tutejszym wydziale, czuję się po prostu nikim...
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Mi wystarczy czeska Wikipedia. Tabliczki na uniwersytecie w Pilznie też mnie bawiły, ale aktualnie kolega z Wiednia wysyła mi dużo lepsze.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Czcigodni,

Zawołajmy sobór powszechny, który podejmie się prawdziwej reformy Państwa i Kościoła. To co mamy obecnie nie działa. Musimy znaleźć nową formułę na Rotrię, albo pozostać w tym marazmie.
Uniżony Sługa
diakon Salvatore Rossi OSI
Odpowiedz

Nikt tego nie posłucha. Jak napisał mi wczoraj śp. Hieronim Sieniawski - Rotria to trup od dawna i po co nad nią rozkładasz ręce.
Odpowiedz

Ty już Stanisław tutaj się na Sieniawskiego nie powołuj.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Tak było. Nie zmyślam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.