Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krucjata Wiernych i Duchowieństwa - Pro Rotria
PRO ROTRIA
Wezwanie wiernych i duchowieństwa do krucjaty

XXIV I MMXXIII A .D.

Umiłowani Bracia i Siostry,

Rotria znalazła się w głębokim kryzysie, choć dzięki zapałowi Kościoła i łasce Bożej władni jesteśmy go pokonać. Jako syn Świętego Kościoła Rotryjskiego, Matki Naszej i wierny sługa Jego Świątobliwości Piusa VIII, pragnę wezwać cały lud wierny, zwłaszcza zaś zobowiązanych szczególnie przez urząd kapłański, do oddolnej krucjaty Pro Rotria na rzecz odbudowy i utrzymania Państwa Kościelnego oraz Świętego Kościoła. 

Wzywam wszystkich, którym Rotria jest droga, aby zobowiązali się niżej do spełnienia przedstawionych zadań.

1. Każdy duchowny odprawi raz w miesiącu nabożeństwo, najlepiej niedzielne. Szczególnie zaś święta i uroczystości nie zostaną zapomniane. Duchowieństwo wewnątrz siebie podzieli się obowiązkami, aby nikt nie był przeciążony, a żadna niedziela i święto nie zostały pominięte w celebrach.

2. Każdy biskup, a prezbiter  ad libitum, weźmie w opiekę jakiś kościół lokalny - choćby nawet nie był tam prawnie inkardynowany, będzie opiekował się tamtejszym ludem, przez budowanie przyjaźni Rotrii z lokalną społecznością i sprawowanie liturgii.

3. Każdy duchowny, w szczególnych zaś przypadkach świecki, który będzie miał w tym zakresie jakąkolwiek władzę, ułatwi i umożliwi świeckim większe zaangażowanie w sprawy Kościoła, tak lokalnego, jak i na szczeblu najwyższym.

4. Każdy świecki zaangażuje się w sprawy Kościoła w najwyższym możliwym stopniu. Wielu bowiem było świeckich, których rola w Kościele była ogromna, a Jego Eminencja Ametyst Faradobus wciąż świeci chwalebnym przykładem. Byli zaś również inni, którzy życie swe świeckie godzili z najwyższym zaangażowaniem w sprawy Kościoła.

5. Szczególnie zaś każdy świecki rozważy, czy aby Pan nie powołuje go do służby kapłańskiej i gdyby takie powołanie w sobie odkrył, z odwagą i entuzjazmem zwróci się do stosownych władz kościelnych, aby uczyniły go wpierw diakonem, a potem zaś prezbiterem, a gdyby w przyszłości Pan go wezwał, z pokorą i zapałem przyjmie urząd biskupi, kardynalski lub patriarszy.

6. Każdy, ktokolwiek będzie miał władzę nad innymi, z radością i szczodrością nagradzał będzie wszelkich zasłużonych dla odnowy Państwa Kościelnego i Kościoła. W równym zaś stopniu napominał i karcił będzie tych, którzy bez stosownego usprawiedliwienia nie spełniają nałożonych na nich zadań. 

Proszę, aby wszyscy pragnący przyjąć te zobowiązania wpisali się niżej na znak zaangażowania w krucjatę Pro Rotria
, także proszę o rozsyłanie treści tego wezwania we wszelkie strony Mikroświata, aby każdy mógł się z nim zapoznać i rozważyć w sercu, czy pragnie się zaangażować.

// ks. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Pio Maria de Medici
Odpowiedz

No już mi nie kadźcie. Ja generalnie przepraszam za małe zaangażowanie w ostatnich miesiącach. Niestety trudne dni dla Rotrii nałożyły się w czasie z trudnymi dniami dla mnie w realu. W razie potrzeby jestem gotów ponieść konsekwencje tych zaniedbań, choć mam nadzieję, że zmiana trybu życia i stopniowy koniec wspomnianego, niezbyt przyjemnego dla mnie okresu doda mi ochoty i zdolności.

Koniec końców ja wciąż uważam, że Rotrii potrzebna jest minimalizacja struktur i uproszczenie forum. W tej kwestii służę chociażby doświadczeniem, które udało nam się zdobyć niedawno w Bialenii w toku rozmów i analiz.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Ja proponuję odmawiać codziennie w intencji Rotrii Modlitwę Majoroską:

"Ojcze nasz kochany,
który weszet w nieba bramy.
Umarł za nasze rany.
Niech nas pilnuje, 
naszych dusz gorących.
I my, ugułem, jesteśmy
gorąco nastawieni.
Po prostu".
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Popieram tą krucjatę.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
Odpowiedz

Na najważniejszą sprawę zwraca uwagę kard. Faradobus. Konieczne jest uproszczenie struktur forum. Właściwie stworzenie ich od nowa, a starych zarchiwizowanie.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

(24.01.2023, 23:49:49)Ametyst I Dziecię napisał(a): No już mi nie kadźcie. Ja generalnie przepraszam za małe zaangażowanie w ostatnich miesiącach. Niestety trudne dni dla Rotrii nałożyły się w czasie z trudnymi dniami dla mnie w realu. W razie potrzeby jestem gotów ponieść konsekwencje tych zaniedbań, choć mam nadzieję, że zmiana trybu życia i stopniowy koniec wspomnianego, niezbyt przyjemnego dla mnie okresu doda mi ochoty i zdolności.

Koniec końców ja wciąż uważam, że Rotrii potrzebna jest minimalizacja struktur i uproszczenie forum. W tej kwestii służę chociażby doświadczeniem, które udało nam się zdobyć niedawno w Bialenii w toku rozmów i analiz.

Właśnie opracowujemy pewien plan uproszczenia forum, uproszczenia struktur i "zarchiwizowanie" (ale nie wyrzucenie!) tych na ten moment niepotrzebnych. Może kolejne lata pozwolą na ich przywrócenie.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

Wiadomo, że stare trzeba archiwizować, bynajmniej nie wyrzucać.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.