Liczba postów: 124
Liczba wątków: 10
@ Ametyst I Dziecię wiem, nie piszę tego w znaczeniu pretensji, jedynie chciałem wskazać, że w Angemoncie poszliśmy w tę stronę, a narracja jest u nas elementem pomocniczym.
A czy tworząc tam rozważania, kogoś nawrócę...mikroświaty nie takie rzeczy już widziały 
@ Aurelio de Medici y Zep ja osobiście w mikroświatach mogę współpracować praktycznie z każdym, natomiast tutaj decydujący głos powinien należeć z naszej strony do @ piwski13 . Zwł. wzajemna Komunia nie powinna być szczególnie kontrowersyjna, bo nie tworzymy własnej, autorskiej doktryny.
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Będę zatem wdzięczny za przekazanie mojego serdecznego zaproszenia osobom decyzyjnym. Jako miejsce rozmów sugeruję Toskanię, miejsce neutralne i od Rotrii niezależne. Wstępnie proponuję wyżej wymienione rzeczy, które rzecz jasna należy przedyskutować i sprecyzować. Oczywiście muszę tę koncepcję skonsultować z Ojcem Świętym
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
31.01.2023, 06:09:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2023, 06:20:09 przez piwski13.)
Zachęcam do zapoznania się z relacją z konsekracji Katedry Łaski Bożej w mieście Vox. Od tego momentu Kościół Powszechny Pollinu liczy 4 diecezje faktycznie istniejące i kilka podosieckich diecezji de facto zarządzanych przez Kurię Osiecką - tj. np. Diecezji Kolońskiej. Co się tyczy zrywania z Rotrią - opieramy się na innym fundamencie (mikronacyjnym), a rozpoczęliśmy działalność w czasie Seculum Obscurum w Rotrii. Nie bardzo było co zrywać, faktycznych więzi ciężko byłoby się doszukiwać w przededniu Proklamacji jednoczącej KD, KS i struktury KR Diecezji Angemonckiej w KPP.
Odnosząc się do słów @ Vilarte na temat ewangelizacji, nie jest to raczej cel naczelny KPP, ale jeśli członkowie mają ochotę przytaczać czytanie na dany dzień i okrasić go jakąś mądrą, porzyteczną i niegodzącą jakoś w realową ortodoksję prelekcję-kazania - pięknie.
Niestety nasza opinia o Państwie Rotryjskim nieco musiała zostać wystawiona ostatnimi czasy na próbę - najpierw wycofanie wszelkich ksiąg z rytuałami, zerwanie konkordatów, wyzerowanie prawa, a to wszystko poprzedzone puczem, teraz próba zmierzania do wojny (zbadać musimy czy sprawiedliwej czy nie), nie pozwala nam to na patrzenie na Rotrię jako na wiarygodnego partnera - niestety.
Tutaj też chyba należy wyjaśnić, KPP to nie jest projekt ograniczony do Księstwa Sarmacji wraz z Królestwem Hasselandu, co chyba wybrzmiewa zarówno w jego nazwie, jak i w powołaniu w dniu wczorajszym Biskupstwa Misyjnego w Voxie w Bulli DĄŻĄC DO PRAWDY. Dodatkowo cały KPP, uznając zapisy Bulli PRZYMUSZENI WIARĄ, wydanej w Sobotę IV Tygodnia Wielkanocnego Roku Pańskiego 2021, za najwyższego swojego pasterza uznaje Arcybiskupa Osieka.
A skoro już jesteśmy w temacie - Najjaśniejsze Arcybiskupie Miasto Osiek i Jego Okręg - to jest właśnie serce KPP, jego struktur itd. Tam między innymi organizowane są Zjazdy Osieckie. Przed Arcybiskupem Osieka, Sługą Sług Bożych, Kanonikami Katedry Osieckiej, Wikariuszem Generalnym, Oficjałem i innymi mężami sławnymi ze swojej mądrości, zeznają osoby w sporach, które mogłyby się zakończyć zbrojną eskalacją, których Bullą CHWAŁA NA WYSOKOŚCI, zakazaliśmy.
(—) Piwski
Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Jak nie ma dobrowolności, to herezje trzeba zwalczać ogniem, mieczem i młotem. Nikt poza Patriarchą Rotrii w mikroświecie nie może się nazwać Biskupem Powszechnym i Sługą Sług Bożych.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Jestem winny nieporozumienia i winien słowo wyjaśnienia. Mnie nie chodziło o układanie się z tzw. KPP, który nie ma w najmniejszym stopniu sukcesji apostolskiej (tj. bezpośredniej ciągłości z pierwszą wspólnotą v-chrześcijan - szykuję książkę na ten temat), ale z odłączoną diecezją angemoncką i Krzysztofem Windsorem, ważnie niegdyś nominowanym na biskupa z zachowaniem sukcesji (choć ekskomunikowanym i w tej chwili władzy nominacji nieposiadającym). Samozwańczego i uzurpatorskiego "Kościoła Powszechnego Pollinu" nie uznajemy i nie uznamy. Nie jest to ani Kościół (bo nie ma sukcesji i legitymacji), ani Powszechny, bo wyznawany przez garstkę osób na ograniczonym obszarze, ani Pollinu, bo kiedyż to Pollin dał mu legitymację? Niechaj jednak istnieje, historia już wkrótce go oceni.
Liczba postów: 1854
Liczba wątków: 65
A mają tam arcypastorki-prezydentki?
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
(31.01.2023, 17:35:47)Ametyst I Dziecię napisał(a): A mają tam arcypastorki-prezydentki?
To nie ta denominacja. Niemniej, wobec wszelkich herezji jakie się pojawiają trzeba powziąć bardziej zdecydowane stanowisko. Nie uległe, ekumeniczne.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Rozpalamy Wasza Świątobliwość? Wichrzycieli, którzy sprzeciwiają się powrotowi Urbino do ojczyzny też trzeba tępić.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
(31.01.2023, 17:35:47)Ametyst I Dziecię napisał(a): A mają tam arcypastorki-prezydentki?
A komu to potrzebne? A dlaczego? Nigdy w życiu xD
(—) Piwski
Wikariusz Generalny Jego Świątobliwości
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Vilarte
Kolejny dzień, to i kolejna herezja. Panowie z Rzeczypospolitej, z przyczyn wyłącznie politycznych (tj. z powodu niezadowolenia, że Rotria pragnie powrotu Urbino do macierzy), planują utworzenie kolejnego już antyrotryjskiego v-Kościoła - "Kościoła Świętego". Ponieważ nikt jednak nie chce brać udziału w budowie tej instytucji, będzie to Kościół "w pełni fabularny i wirtualny". Słowem - nie będzie go, a jego działalność będzie jedynie opisywana.
Z całym szacunkiem, ale Rzeczpospolita osiąga apogeum swojej natury. Dotąd bowiem mamy tam multum, nazwanych dawniej, mieszkańców funkcyjnych. Mieszkaniec - duchowny, mieszkaniec - plotkara, mieszkaniec - ewangelista na każdy dzień. Jaka ich część jest klonami, nie wiem, choć się domyślam. Niemniej, RON coraz bardziej stacza się w fikcję i nieistnienie. Niedługo już będzie tam jeden człowiek i mnóstwo "mieszkańców fabularnych" + konta funkcyjne.
|