Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Ja właściwie nie jestem pewien. Mogę już zająć się jakąś narracją w Wenecji czy dopiero po homagium?
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 528
Liczba wątków: 110
(16.07.2025, 20:40:08)Maurycy Orański napisał(a): Ja właściwie nie jestem pewien. Mogę już zająć się jakąś narracją w Wenecji czy dopiero po homagium?
Nie jestem do końca pewien, nie mniej homagium możemy zrobić w dowolnej chwili, dlatego kiedy wam pasuje możemy je napisać i będzie mógł ekscelencja zaczynać swe rządy.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
(16.07.2025, 15:49:27)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Ja planuję się zająć akcją narracyjną, moją baronią oraz parafią w Parmie. Według mnie jedynym sposobem na jakąś aktywność jest pozyskanie nowych ludzi, można stworzyć profil na Facebooku i Twitterze. Co do ASD to ja mógłbym zostać tam rektorem.
A macie jakieś doświadczenia w tego rodzaju działalności jak edukacja?
Co do akcji promocyjnej to myślę, że byłoby to ciekawe, choć już nie tak oryginalne inne mikro tak robią. Ale czemu by nie spróbować.
Ciekawostka, Rotria już kiedyś była na FB; https://www.facebook.com/rotria
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 25
(17.07.2025, 14:49:59)Albert napisał(a): (16.07.2025, 15:49:27)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Ja planuję się zająć akcją narracyjną, moją baronią oraz parafią w Parmie. Według mnie jedynym sposobem na jakąś aktywność jest pozyskanie nowych ludzi, można stworzyć profil na Facebooku i Twitterze. Co do ASD to ja mógłbym zostać tam rektorem.
A macie jakieś doświadczenia w tego rodzaju działalności jak edukacja?
Co do akcji promocyjnej to myślę, że byłoby to ciekawe, choć już nie tak oryginalne inne mikro tak robią. Ale czemu by nie spróbować.
Ciekawostka, Rotria już kiedyś była na FB; https://www.facebook.com/rotria
Doświadczenie może jakieś tam mam, ale nie pracowałem na uniwersytecie. Ale w poprzednim wcieleniu, jako Aleksander Cerepach, jeszcze w Bialenii uzyskałem tytuł naukowy magistra.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
(17.07.2025, 14:44:52)Albert napisał(a): (16.07.2025, 20:40:08)Maurycy Orański napisał(a): Ja właściwie nie jestem pewien. Mogę już zająć się jakąś narracją w Wenecji czy dopiero po homagium?
Nie jestem do końca pewien, nie mniej homagium możemy zrobić w dowolnej chwili, dlatego kiedy wam pasuje możemy je napisać i będzie mógł ekscelencja zaczynać swe rządy.  Część obowiązków z reala mi odeszła. W najbliższym czasie najlepiej pasuje mi piątek od 17 albo cała niedziela
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
(17.07.2025, 15:53:00)Maurycy Orański napisał(a): (17.07.2025, 14:44:52)Albert napisał(a): (16.07.2025, 20:40:08)Maurycy Orański napisał(a): Ja właściwie nie jestem pewien. Mogę już zająć się jakąś narracją w Wenecji czy dopiero po homagium?
Nie jestem do końca pewien, nie mniej homagium możemy zrobić w dowolnej chwili, dlatego kiedy wam pasuje możemy je napisać i będzie mógł ekscelencja zaczynać swe rządy.  Część obowiązków z reala mi odeszła. W najbliższym czasie najlepiej pasuje mi piątek od 17 albo cała niedziela To się zgadamy na priv w sprawie godzinki.
Oto jak widzę możliwe pola do działania i aktywności;
1. Akcje narracyjne; celebry, może jakieś polowanie albo uczta czy bal w jakimś majątku, może też jakaś akcja, wątek fabularny.
2. Sprawa wojska, odrodzenie sił zbrojnych, zrobienie wątków oddziałów, potem narracja w koszarach, może jakieś ćwiczenia, manewry.
3. Odrodzenie gospodarki, rozmowa nad nią, zrobienie konta w MBP, ustalenie ile kosztowałby zakup majątku, ustalenie może jakiś pensji, potem aktywne działanie i rozwijanie majątków.
4. Dyplomacja; Konkordaty z RON i Bizancjum zawarte, ale wciąż można by zawrzeć takie z Lumerią, Niemcami, lub innymi aktywnymi państwami. Jednak do tworzenia nowych kościołów lokalnych potrzebni byliby duchowni. My zbytnio ich nie mamy. Mamy ograniczoną "ławkę rezerwowych". Dlatego najlepiej przyjmować nowe kościoły na zasadzie, że byliby duchowni z tamtych państw.
5. Uniwersytet Rotryjski; Były kiedyś już różne rozmowy, można by je ożywić, na nowo pogadać o odznaczeniach, bo ta kwestia nie jest uregulowana, może ustalić coś w sprawie tytułów ziemskich, szlacheckich. Do tego na Uniwersytecie można by zacząć znowu uczyć, publikować, jakieś wykłady, prace naukowe, do tego prowadzić jakieś rozmowy.
6. Apostolskie Seminarium również wymagałoby aktywności i opieki, potrzeba by może na nowo ustalić program, może ustalić czy jest jakiś egzamin z podstawowej wiedzy o Rotrii, religii.
7. Rozwój majątków i lenn; Mamy w Rotrii kilka lenn, Jest Parma, jest Trydent, jest Wenecja. Są też państwa niepodległe jak Antwerpia czy Toskania, one również wymagałyby ożywienia i aktywności. Tutaj w tych państwach, w lennach to wymagana byłaby aktywność z punktu 1.
8. Urzędy Kurialne; Sądzić nie ma kogo, zatem Inkwizycja może spać spokojnie, ale taka Kongregacja ds. Duchowieństwa, może zrobić jakąś rozmowę o tym czy nie ma sensownych kandydatów do uczynienia ich Ojca czy Patronami Kościoła. Kongregacja ds. Dyscypliny na razie nie ma szefa, ale nie oznacza to, że nie można by pomyśleć nad jakąś narracją, fabułą dla ożywienia Rotrii. Prefekt kongregacji ds. Duchowieństwa mógłby zrobić za jakiś czas wizytacje w RON jak już będzie ratyfikowany konkordat i zacznie tam się aktywność i ostatecznie sprawa zjednoczenia będzie dopełniona. W Bizancjum już działa Kościół Rotryjski zatem tam prędzej mogłaby być wizytacja niż w RON, ale tez struktura KR w Bizancjum jest dość mała i dość mało tam się działo.
Nie mniej regularne np. co półroczne, albo coroczne wizytacje byłyby na pewno dobre i potrzebne.
9. Uporządkowanie sprawa na forum; remont Castel Gandolfo, może jakieś inne wątki trzeba by wydobyć z archiwum, może coś nowego stworzyć. Jakieś pomysły?
10. Sprawa Soboru; potrzebny był sobór potrzebne były reformy, ale na razie nie widać efektów pracy, nie widać konkretnych zmian, propozycji reform, czy choćby projektów dokumentów. Należy skorzystać z tego, że sobór jest i że można coś zrobić. Można by zreformować sprawę medali, sprawę tytułów czy lenn. Można by ustalić, że przyszli patriarchowie będą mieli pontyfikaty ograniczone np. półroczną albo roczną kadencją. Wreszcie można by zrobić reformę rytuałów i ceremoniałów. Można by też jakoś ujednolicić sprawę żeby np. w rycie Rotryjskim celebry w jakiś konkretny sposób się odbywały.
11. Mamy Zakon św. Izydora, ale po początkowej aktywności jakoś zamarła teraz jego aktywność i działanie, może zatem na tym polu można by coś zrobić.
Macie jeszcze jakieś pomysły, albo widzicie pola gdzie Rotria mogłaby działać, lub gdzie w Rotrii można by podziałać?
• Maurycy Orański
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 25
Myślę, że potrzeba tylko na to czasu. U mnie z czasem jest porządku, więc będę dalej się angażował. Mam nadzieję, że nawet i Eminencje powrócą do dalszego działania.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
Skończyłem praktyki więc chętnie zabiorę się za więcej narracji i, jeśli Jego Świątobliwość pozwoli, coś konkretnego o wojsku przedstawię.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
(25.07.2025, 17:31:33)Maurycy Orański napisał(a): Skończyłem praktyki więc chętnie zabiorę się za więcej narracji i, jeśli Jego Świątobliwość pozwoli, coś konkretnego o wojsku przedstawię. Jesteśmy otwarci na każde komentarze i propozycje.
|