Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plac broni
OK to niech będzie pluton armat automatycznych.

W filmie o ataku Niemiec na Danie 1940 jest pokazane jak ten oddział się przemieszczał i składał działko
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
Odpowiedz

Pluton ckm, pluton armat automatycznych i dwa moździerzy? Dobry pomysł
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Coś dyskusja zamarła. Na czym stoimy jeśli możemy nieco podsumować to jakie wnioski dotychczas padły. Nie chcielibyśmy pospieszać JE Gonfaloniera czy innych członków dyskusji, ale nieco już się zagubiliśmy i gdyby dało się jakoś podsumować oraz sprezentować w formie takiej hierarchicznej skład, rodzaje wojsk, ich hierarchię, to bylibyśmy bardzo wdzięczni i wielce zobowiązani szanownym. Smile
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[Obrazek: LCMMSkW.png]
Odpowiedz

Trochę zamarło i sam muszę przejrzeć co zostało ustalone. Chętnie zbiorę to "do kupy"
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

(11.08.2025, 08:57:34)Maurycy Orański napisał(a): Trochę zamarło i sam muszę przejrzeć co zostało ustalone. Chętnie zbiorę to "do kupy"

Nie ma sprawy Ekscelencjo. Będziemy wdzięczni. Pewnie sam Ekscelencja Andrew również będzie wdzięczny. W końcu powinno to mu ułatwić wydanie odpowiedniego Mandatamentum Smile Wink
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[Obrazek: LCMMSkW.png]
Odpowiedz

Thumbs Up 
Co ustaliliśmy (chyba)dotąd:
Organizacja ogólna
Gwardia 
  • -Szwajcarzy-gwardia przyboczna-320 ludzi- zgodnie z propozycją JW Andrew-
  • -Palatyńczycy-gwardia-1500 do 2000 ludzi
  • -Gwardia Szlachecka-konna gwardia-ok. 500-600 ludzi
  • -artyleria-24 armaty polowe+ 4 salutowe-1000 ludzi
  • Żandarmeria wyborcza (sądzę że ze względu na rolę należy tę jednostkę zaliczyć pośród gwardię, przynajmniej organizacyjnie, dla koordynacji działań) składająca się z batalionów :
    - ochrony instytucji państwowych
    - ochrony ambasad
    - ochrony Kolegium Kardynalskiego

Wojska Liniowe
  • 2 Dywizje
  1. 3 Brygady po 2 bataliony (w tym jedna brygada bersaglieri)
  2. Pułk dragonów - 4 szwadrony- po jednym szwadronie w każdej brygadzie jako oddział rozpoznawczy - jeden szwadron w odwodzie
  3. pułk artylerii-4 dywizjony - po jednym w każdej brygadzie - jeden dywizjon w odwodzie

Organizacja szczegółowa
Piechota
  • Kompania Piechoty
  1. Kapitan/Dowódca kompanii
  • Porucznik/Zastępca dowódcy Sierżant szef kompanii 2 szeregowych/sanitariuszy (10 szeregowych (Dziesięciu szeregowych podzielonych na sekcje łączności, medyczną i zaopatrzenia)
       2. 3 plutony piechoty, każdy składający się z:
  • Dowództwa plutonuTongueorucznik/Dowódca plutonu Szeregowy/Łącznik 2 drużyny, każda składającq się z:Sekcji strzelcówBig Grinowódca sekcji Zastępca dowódcy 9  szeregowych SEKCJA LEKKIEGO KARABINU MASZYNOWEGO:Szef plutonu/dowódca sekcji 2 x oddziały LKM, z których każdy składa się z:2 x drużyny LKM, z których każda składa się z:Kapral/strzelec Szeregowy/pomocnik strzelca 2 x szeregowi/nosiciele amunicji Lekki karabin maszynowy
  • Lekka Piechota
    (drużyna bersaglieri ) - 15 ludziComandante di squadra6 bersaglieri z jednym km8 bersaglieri fucilieri (pluton bersaglieri) - 47 ludziComandante di plotoneAttendente-OrdynansTrzy  drużyny bersaglieri(kompania bersaglieri) -Pluton dowodzeni a-dowództwo - 8 ludzi-squadra rifornitori (oddział zaopatrzenia) - 14 ludziTrzy plutony bersaglieri fucilieriDrużyna CKM/armat automatycznych– 6 ludziComandante5 bersaglieri z 1 ckm/arm. aut.Puton CKM – 21 ludziComandanteDwóch ordynansów/łącznościowcówTrzy drużyny kompania wsparcia - 205 ludziPluton dowodzenia -dowództwo - 16-squadra rifornitori (oddział zaopatrzenia) - 14 ludzidwa plutony ckmdwa plutony armat automatycznychalbo tu miał być też pluton lekkich moździerzy
Tyle na tę chwilę. Ale pozwolę sobie kontynuować dalsze szczegóły

Myślę że trzech ludzi odpowiedzialnych za zaopatrzenie kompanii to może być mało. Dodajmy osobną drużynę. Powiedzmy 14 ludzi.

Przechodząc do organizacji całej brygady piechoty
*dowództwo
-Pluton dowodzenia
—Oddział sztabowy
—oddział wywiadowczy
-Pluton łączności-(niezła ciekawostka. Chyba zawiera wszystkie dostępne rodzaje łączności. Zrzynam z realowego wojska włoskiego czasów Mussoliniego także miałem trochę zabawy z tłumaczeniem z języka włoskiego czym zajmują się poszczególne oddziały)
—oddział radiostacji
—oddział telefonistów
—oddział telegrafu i gołębi pocztowych
—oddział gońców.

-Pluton kwatermistrzowski
—oddział transportowy – 24 pojazdy (cięzarówki lub furmanki. do ustalenia) (po siedem w każdym batalion; z nich cztery przewożą amunicję dla kompanii, dwie dla kompanii wsparcia, trzy dla kompanii dowodzenia).
—oddział motorowy — trzy ciężarówki po jednej na kompanię wsparcia (myślę że można połączyć z oddziałem transportowym)
—oddział kwatermistrzowski
*dwa bataliony
Kompania dowodzenia
-Pluton dowodzenia
—oddział  sztabowy
—oddział kwatermistrzowski
—oddział transportowy
-pluton łączności
—oddział telefonistów
—oddział telegrafistów
—oddział gońców
-pluton zwiadu
dowódca
ordynans
3 drużyny zwiadowców w składzie
dowódca
zastępca dowódcy
11 zwiadowców

3 kompanie piechoty wg. organizacji już ustalonej

Kompania wsparcia
  1. Pluton dowodzenia w składzie:-pluton sztabowy-oddział kwatermistrzowski-oddział transportowy dla moździerzy dwa plutony lekkich moździerzy w składzieBig Grinowódcazastępca dwódcy3 moździerze i 12 żołnierzydwa plutony ckm w składzie:-dowódca-dwóch ordynansów-łącznościowców-dwie drużyny ckm w składzie:dowódcazastępca dowódcy2 ckm i 16 żołnierzysekcja transportowa-4 żołnierzy

kompania moździerzy
Pluton dowodzenia
-sztab
-oddział zaopatrzenia) - 17 ludzi
-oddział transportowy - 8 ciężarówek
Trzy plutony moźdierzy
-Dowódca 
-Dwóch ordynansów-łącznościowców
-Dwie drużyny moździerzy
9 żołnierzy z jednym moździerzem
-5 żołnierzy-sekcja transportu

bateria armat
-dowództwo
dwa plutony artylerii w składzie
dowódca
2 drużyny (działony) po:
dowódca
10 kanonierów z 1 działem
9 żołnierzy transportu

Uwagi ogólne: -tłumaczyłem z języka włoskiego lub angielskiego
-z racji że korzystałem z organizacji wojska włoskiego które nie zawierało brygad, nieco improwizowałem. Proszę o zwrócenie uwagi czy nie zapomniałem o jakichś pododdziałach brygadowych 
- tam gdzie nie piszę czym posługuje się oddział transportowy źródło wymienia muły. Jak robimy u nas? Konie, muły, furmanki czy ciężarówki?

Tyle na dziś. Tak żeby już mogła się zacząć dyskusja. Proszę o szczególne zwrócenie uwagi na to co podkreśliłem. Jutro mam dzień wolny od treningu więc "pobawię się" z resztą
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

Ustaliśmy jeszcze że we wszystkich pułkach artylerii maja być też działa plot.

Proponuję aby w skład każdej brygady była bateria plot

I w każdym mieście dywizjon plot., natowiast w stoli pułk.

Tylko czy nas na to wszystko stać ?
Jego Eminencja
Odpowiedz

Racja.

Co do oddziałów miejskich to Rotria jest chyba zbyt zurbanizowana. Chyba że mamy na myśli jedynie większe miasta tj.Siena, Modena, Bolonia.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Na razie większe miasta, potem mniejsze. Artyleria plot to tylko półśrodek, ma uniemożliwić bombardowanie, a naprawdę przeszkodzić.
Dobrze byłoby oprócz artylerii plot. mieć myśliwce
Jego Eminencja
Odpowiedz

Mój plan zakłada dwa dywizjony myśliwskie

Kontynuując wcześniejsze rozważania;
Brygada piechoty lekkiej
  • Kompania dowodzenia
-pluton sztabowy
—dowództwo
—oddział wywiadowczy
-Pluton  łączności
—drużyna radiowa
—drużyna telefonistów
—drużyna telegrafistów i gołębiarzy
—drużyna gońców
-Pluton kwatermistrzowski
—drużyna transportowa- 6 cięzarówek and 37 motocykli
—drużyna kwatermistrzowska
dwa bataliony Bersaglieri
Kompania dowodzenia
-pluton dowodzenia
—dowództwo
—drużyna kwatermistrzostwa -11 ciężarówek
-pluton łącznośći 
—drużyna telefonistów
—drużyna telegrafistów
—drużyna gońców
  • trzy kompanie bersaglierów wg. organizacji powyżej
  • Kompania broni wsparcia
Pluton dowodzenia

-dowództwo
-drużyna zaopatrzenia
dwa plutony ckm
dwa plutony armat automatycznych
  • Kompania motocyklistów
    Pluton dowodzenia-dowóztwo-drużyna zaopatrzenia-drużyna transportowa-6 ciężarówek-drużyna łącznościtrzy plutony mocyklistów-dowódca-cztery drużyny motocyklistów  w składzie dowódca i 7 żołnierzy w tym jeden z lkm pluton ckm-dowódca-4 drużyny w składzie: dowódca i 9 żołnierzy z 1 ckm
  • Kompania ppanc
     drużyna dowodzenia z jedną ciężarówką cztery plutony armat ppanc-dowódca-2 drużyny w składzie dowódca i 10 kanonierów z armatą i ciężarówką

Arditi
2. Bataliony szturmowe
trzy kompanie (po około dwustu żołnierzy każda)
-4 plutony szturmowe w każdym: 4 drużyny po 10-12 arditów i sekcja amunicyjna-2 arditi
-pluton wsparcia, w składzie: drużyna ckm-2 ckm, drużyna saperów, drużyna łączności
-pluton miotaczy ognia

w realu jeszcze była kompania rezerwowa z 135 żołnierzami i dodatkowo 2 aramtami, ale myślę że u nas możemy z niej zrezygnować

Kawaleria
Chcemy aby to były jednostki rzeczywiście konne czy kawaleria tylko z nazwy, a w boju używająca samochodów pancernych lub czołgów albo obu np. 3 szwadrony samochodów pancernych jako zwiad i szwadron czołgów do wpierania piechoty?

Artyleria
Dotarłem do informacji że pułk artylerii dywizyjnej historycznej armii włoskiej składał się z:
2 grup po 2 baterie armat 75 mm
1 grupy- 2 baterii haubic 100 mm
grupy-2 baterii armat plot 20 mm
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.