Liczba postów: 528
Liczba wątków: 110
(22.08.2025, 17:58:21)Stanisław Wieniawa napisał(a): Cieszę się, że Rotria ożyła bez nas - dziadów.
Prosimy nie być dla siebie tak ostrym. Wiadomo aby mikronacja była aktywna i aby coś się działo, to potrzeba jest aby byli nowi, młodsi, którzy będą aktywni, będą udzielać się w wątkach, zajmować majątkami czy pracą w kurii, czy lennach, czy służbą przy ołtarzu, ale praktycznie nie da się też całkowicie oprzeć działalności tylko na nowych. Dobrze jakby i ci starsi, jak Eminencja określił dziady też się pojawiali i choćby coś napisali co jakiś czas, może celebra, a może coś w swych majątkach, lub krajach niepodległych.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 25
23.08.2025, 14:04:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.08.2025, 14:05:40 przez Henryk Ziemiański de Harlin.)
Ja sądzę, że potrzebujemy więcej nowych twarzy, więc trzeba Rotrię jakoś promować. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś nowi mikronauci z zapałem.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
(23.08.2025, 14:04:48)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Ja sądzę, że potrzebujemy więcej nowych twarzy, więc trzeba Rotrię jakoś promować. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś nowi mikronauci z zapałem.
Byłoby bardzo dobrze jakby się udało. Ale do tego to by chyba była potrzebna jakaś nowa fala aktywnych mikronautów, bo z obecnymi nie wiem czy wiele dałoby się zrobić więcej. I tak wraz z przyłączeniem Bizancjum i RON, Kościół Rotryjski zyskał 3 nowych aktywnych duchownych. Praktycznie możliwości dalszego działania i powiększania KR są nieco ograniczone część mikronacji ma własne kościoły jak taki narodowy, państwowy w Winkulii, czy taki ogólnomikronacyjny jak KPP z tym, że on składa się z kilku kościołów w różnych państwach i trudno byłoby tam się przebić skoro już KPP działa i spełnia ich oczekiwania. Tutaj by trzeba było jakoś się z KPP połączyć ale to trochę nie możliwe przez różnice w podejściach. Poza tym w niektórych mikro raczej by chyba woleli swoje kościoły, które są jakoś powiązane z KPP a nie Kościół Rotryjski. Trochę czasy kiedy Rotria a tym samym jej kościół i wyzwanie Rotrio-katolickie były główne i dominowały minęły. Weszliśmy teraz w okres taki że mikro jest wielowektorowe i KR nie odgrywa już takiej roli jak kiedyś i raczej nie będzie. No ale zobaczymy, bo trzeba ułożyć pozycję Rotrii na nowo w tym mikroświecie tak jak jest obecnie a nie udawać że nic się nie zmieniło.
Tak przy okazji zachęcam do zaangażowania się w akcję narracyjną.
Arcybiskup achkovski
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
(23.08.2025, 20:15:34)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Tak przy okazji zachęcam do zaangażowania się w akcję narracyjną.
Nakazałem Gonfalonierowi przyjrzenie się sprawie a także wsparcie Waszej Ekscelencji. Widzę, że moja prośba spełniona. Także zobaczę co jeszcze możemy zrobić jako Patriarcha dla narracji.
Może Wasza Świątobliwość zawsze coś napisać. Ostatnia taka akcja narracyjna była bodajże pięć lat temu i dotyczyła Wieniawitów. Myślę, że Bracia wiedzą, o kogo chodzi.
Arcybiskup achkovski
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
(24.08.2025, 10:17:13)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Może Wasza Świątobliwość zawsze coś napisać. Ostatnia taka akcja narracyjna była bodajże pięć lat temu i dotyczyła Wieniawitów. Myślę, że Bracia wiedzą, o kogo chodzi. Włączyliśmy się do narracji i wystosowaliśmy list patriarszy. Niech będzie odczytany w trakcie celebr w dniu dzisiejszym w całej Rotrii.
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 5
Co można w Rotrii robić prócz pisania celebr?
Nicefor
Arcybiskup Konstantynopola
Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego
![[Obrazek: ZbkrjDD.png]](https://i.imgur.com/ZbkrjDD.png)
Można się zająć pracą w którejś z Kongregacji, np. jestem prefektem Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa.
Arcybiskup achkovski
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
2 użytkowników lubi ten post.2 użytkowników lubi ten post.
• Albert, Nicefor
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(24.08.2025, 14:38:21)Nicefor napisał(a): Co można w Rotrii robić prócz pisania celebr?
Mamy dobre jedzenie, zapraszam do Księstwa Biskupiego Trydentu.
2 użytkowników lubi ten post.2 użytkowników lubi ten post.
• Albert, Nicefor
|