Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(22.08.2025, 17:58:21)Stanisław Wieniawa napisał(a): Cieszę się, że Rotria ożyła bez nas - dziadów.

Prosimy nie być dla siebie tak ostrym. Wiadomo aby mikronacja była aktywna i aby coś się działo, to potrzeba jest aby byli nowi, młodsi, którzy będą aktywni, będą udzielać się w wątkach, zajmować majątkami czy pracą w kurii, czy lennach, czy służbą przy ołtarzu, ale praktycznie nie da się też całkowicie oprzeć działalności tylko na nowych. Dobrze jakby i ci starsi, jak Eminencja określił dziady też się pojawiali i choćby coś napisali co jakiś czas, może celebra, a może coś w swych majątkach, lub krajach niepodległych. Smile
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Ja sądzę, że potrzebujemy więcej nowych twarzy, więc trzeba Rotrię jakoś promować. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś nowi mikronauci z zapałem.
Jego Eminencja  dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego,  arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu  Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny,  Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji

[Obrazek: 101005704499842584_t.png]
[Obrazek: 1260.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(23.08.2025, 14:04:48)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Ja sądzę, że potrzebujemy więcej nowych twarzy, więc trzeba Rotrię jakoś promować. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś nowi mikronauci z zapałem.

Byłoby bardzo dobrze jakby się udało. Ale do tego to by chyba była potrzebna jakaś nowa fala aktywnych mikronautów, bo z obecnymi nie wiem czy wiele dałoby się zrobić więcej. I tak wraz z przyłączeniem Bizancjum i RON, Kościół Rotryjski zyskał 3 nowych aktywnych duchownych. Praktycznie możliwości dalszego działania i powiększania KR są nieco ograniczone część mikronacji ma własne kościoły jak taki narodowy, państwowy w Winkulii, czy taki ogólnomikronacyjny jak KPP z tym, że on składa się z kilku kościołów w różnych państwach i trudno byłoby tam się przebić skoro już KPP działa i spełnia ich oczekiwania. Tutaj by trzeba było jakoś się z KPP połączyć ale to trochę nie możliwe przez różnice w podejściach. Poza tym w niektórych mikro raczej by chyba woleli swoje kościoły, które są jakoś powiązane z KPP a nie Kościół Rotryjski. Trochę czasy kiedy Rotria a tym samym jej kościół i wyzwanie Rotrio-katolickie były główne i dominowały minęły. Weszliśmy teraz w okres taki że mikro jest wielowektorowe i KR nie odgrywa już takiej roli jak kiedyś i raczej nie będzie. No ale zobaczymy, bo trzeba ułożyć pozycję Rotrii na nowo w tym mikroświecie tak jak jest obecnie a nie udawać że nic się nie zmieniło.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Tak przy okazji zachęcam do zaangażowania się w akcję narracyjną.
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego,  arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu  Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny,  Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(23.08.2025, 20:15:34)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Tak przy okazji zachęcam do zaangażowania się w akcję narracyjną.

Nakazałem Gonfalonierowi przyjrzenie się sprawie a także wsparcie Waszej Ekscelencji. Widzę, że moja prośba spełniona. Także zobaczę co jeszcze możemy zrobić jako Patriarcha dla narracji. Smile
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Może Wasza Świątobliwość zawsze coś napisać. Ostatnia taka akcja narracyjna była bodajże pięć lat temu i dotyczyła Wieniawitów. Myślę, że Bracia wiedzą, o kogo chodzi.

Odpowiedz

(24.08.2025, 10:17:13)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Może Wasza Świątobliwość zawsze coś napisać. Ostatnia taka akcja narracyjna była bodajże pięć lat temu i dotyczyła Wieniawitów. Myślę, że Bracia wiedzą, o kogo chodzi.
Włączyliśmy się do narracji i wystosowaliśmy list patriarszy. Niech będzie odczytany w trakcie celebr w dniu dzisiejszym w całej Rotrii.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Co można w Rotrii robić prócz pisania celebr?
Nicefor
Arcybiskup Konstantynopola
Prymas Cesarstwa Bizantyjskiego

[Obrazek: ZbkrjDD.png]
Odpowiedz

Można się zająć pracą w którejś z Kongregacji, np. jestem prefektem Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa.

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Fryderyk van Oranje, Nicefor
Odpowiedz

(24.08.2025, 14:38:21)Nicefor napisał(a): Co można w Rotrii robić prócz pisania celebr?

Mamy dobre jedzenie, zapraszam do Księstwa Biskupiego Trydentu.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Fryderyk van Oranje, Nicefor
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.