Liczba postów: 2920
Liczba wątków: 266
Wasza Świątobliwość, Eminencje i Ekscelencje,
myślałem, by opracować nowy CIC, ale po lekturze obowiązującego stwierdzam, że jest dobry - wszak ja go układałem jako Patriarcha Piotr, a Patriarcha Pius VII go tylko promulgował. Wystarczy moim zdaniem zmienić jeden przepis Bulli Zasadniczej Patrimonium Sancti Pauli.
1. W PSP poprawić punkt 8 na: Patriarcha Rotrii wybierany jest przez Kolegium Kardynałów w drodze konklawe na kadencję, której długość elekt ustala wraz z Kolegium w trakcie elekcji. Akceptacja długości pontyfikatu przez większość elektorów potrzebną do elekcji (2/3) jest niezbędna dla prawidłowości wyboru. Długość pontyfikatu jest objęta tajemnicą konklawe.
Proszę @ Albert Orański o przesłanie tekstu tej bulli w wersji edytowalnej, to może znajdę jeszcze miejsce na poprawki.
Sobór to już przegłosował, ja jestem wielkim orędownikiem tej zmiany. Dla zewnątrz długość pontyfikatu będzie tajemnicą, a kolejne konklawe niespodzianką - jak w realu. Każdy elekt ma też różne plany, różny wolny czas (np. wakacje).
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony,
Markiz Ankony, Loreto, Fabriano i Castelfidardo
Hrabia San Stanislao
Baron San Pietro
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
![[Obrazek: 101005704499835546_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1263/101005704499835546_t.png)
Liczba postów: 1137
Liczba wątków: 206
Cytat:1. Patrymonium Swiętego Pawła jest spuścizną Apostołów pozostawioną Nam niegodnym sługom Bożym jako Państwo Kościelne Rotria i Swięty Kościół Powszechny.
2. Pierwszym i podstawowym powołaniem Kościoła jest odwzorowanie struktur, obyczajów i tradycji realnego Kościoła Katolickiego w formie kulturowej narracji.
3. Państwo Kościelne Rotria stanowi siedzibę głównych urzędów kościelnych, dbając o bezpieczeństwo, spokój i trwałośé ich władzy z dala od zagrożeń świata zewnętrznego. Jego stolicą jest Apostolskie Miasto Rotria, walutą lir rotryjski, a językami urzędowymi polski i łaciński.
4. Godło Państwa Kościelnego Rotria stanowi w polu czerwonym biała gołębica, trzymająca w dziobie zieloną gałązkę oliwną a nad nią trzy granatowe kwadraty ze złotą lilią pośrodku.
5. Flage Państwa Kościelnego Rotria stanowi prostokąt podzielony na trzy części. W dolnej na polu niebieskim trzy złote lilie, w środkowej pole czerwone, w górnej na polu białym czerwony krzyż leżący w poziomie oraz godło Państwa Kościelnego Rotria pośrodku. Hymnem Państwa Kościelnego Rotria jest utwór "Lauda Sion Salvatorem".
6. Pelnię władzy w Patrymonium sprawuje osobiście lub poprzez wyznaczonych urzędników, korzystających z Jego prerogatyw w wyznaczonych przez Stolicę Apostolską kierunkach i sprawach, w sposób zgodny z jego wolą i zamiarem, Patriarcha Rotrii - Biskup Powszechny. Wszystkie organy Państwa Kościelnego są także organami Kościoła Rotryjskiego, gdyż Państwo Kościelne jest nierozerwalnie związane z Kościołem Rotryjskim.
7. Biskup Powszechny jest suwerenem Państwa Kościelnego i gwarantem jego suwerenności. Pelni on zaszczytną funkcję zwierzchnika Kościoła Rotryjskiego i głowy Państwa Koscielnego, a także Biskupa Rotrii. Za swoje czyny odpowiada jedynie przed Bogiem, historią i własnym sumieniem.
8. Patriarcha Rotrii wybierany jest na półroczną kadencję przez Kolegium Kardynalskie w tajnych obradach nazywanych konklawe.
9. Ilekroć następuje opróżnienie Tronu Patriarszego, czy to wskutek uplynięcia kadencji, śmierci, renuncjacji Biskupa Powszechnego bądź uznania niemożności sprawowania urzędu patriarszego przez wyrok Kongregacji Świętej i Powszechnej Inkwizycji, Kolegium Kardynalskie w ciągu 7 dni od tego faktu pod przewodnictwem Dziekana, a na skutek decyzji Kamerlinga, który w trakcie sediswakancji sprawuje władzę równą władzy patriarszej, zbiera się na konklawe celem wybrania następcy Świętego Pawla zgodnie z uświęconą Tradycją oraz według szczególnych przepisów.
10. Jeżeli Kamerling nie może sprawować władzy w okresie sediswakancji, obowiązek ten spada na kardynałów, a następnie biskupów podług ich starszeństwa wyznaczanego ilością miesięcy sprawowanej godności.
11. Wybór Biskupa Powszechnego uznaje się za ważny, jeśli poprze go co najmniej 2/3 kardynałów, a kandydat wybór przyjmie na Chwałę Bożą.
12. Dla ważności wyboru Biskupa Powszechnego potrzebna jest jego zgoda na objęcie urzędu apostolskiego posługiwania. Co więcej musi on być nie żonatym mężczyzną, należącym do wspólnoty wierzących zjednoczonych w Kościele Świętym i godnym przyjęcia nominacji episkopatu z rąk Kardynała Dziekana lub Kamerlinga, jeżeli takowej nie posiada.
13. Wszelkie kwestie dotyczące funkcjonowania Kościoła Powszechnego reguluje w szczególności Kodeks Prawa Kanonicznego oraz bulle patriarsze, konstytucje apostolskie, decyzje i dokumenty Soborów i Synodów, a także nauczanie magisterium Kościoła oraz orzeczenia Świętego Oficjum.
14. Żywotne kwestie dotyczące funkcjonowania Państwa Kościelnego regulują bulle patriarsze oraz mandatamenta urzędników patriarszych.
15. Zródłami prawa w Państwie Kościelnym są również umowy międzynarodowe, Listy Apostolskie Motu Proprio Patriarchy, będące dekretami nominacyjnymi, brewe, stanowiące akty wykonawcze Biskupa Powszechnego, a w poszczególnych jednostkach administracyjnych Kościoła Rotryjskiego oraz na ziemiach lenników - akty prawa miejscowego wydawane przez ich zarządców. Czegoś zaś nie spisano, a zawarte jest w zwyczaju i Tradycji, również stanowi źródło prawa.
16. Z chwilą podpisania tejże konstytucji moc swoją traci Bulla Super Universas Aleksandra IV z II I MMXVI A.D. oraz wszystkie inne akty prawne sprzeczne z wolą przez Nas objawioną.
Datum Rotriae, apud S. Paulum, die IX, mensis Ianuarii, anno Domini MMXVIII, Pontificatus Nostri primo.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Liczba postów: 2920
Liczba wątków: 266
Ej, ale liczyłem, że ktoś skomentuje. Okej, to jutro przygotuję nowy projekt bulli zasadniczej w oparciu o ten akt Piusa VI.
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony,
Markiz Ankony, Loreto, Fabriano i Castelfidardo
Hrabia San Stanislao
Baron San Pietro
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
![[Obrazek: 101005704499835546_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1263/101005704499835546_t.png)
Liczba postów: 1137
Liczba wątków: 206
Wydając ten nie spodziewałem się, że będzie tak długo obowiązywał, choć miałem na to nadzieję. Dlatego też wydałem go w tej, a nie innej formie. Proponuję więc ostateczną formę bulli zasadniczej wydać w równie uroczystej formie - tym razem pdf. Chętnie zajmę się jej opracowaniem.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Liczba postów: 724
Liczba wątków: 41
Przyszła bulla zasadnicza w formie pdf mi też odpowiada.
Jego Książęca Wysokość i Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Regent Stolicy Apostolskiej
Książę Koronny Wielkiego Księstwa Ankony
Kapitan Regent Wielkiego Księstwa Ankony
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
|