Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Processus inq. ad investigandam legitimitatem pontificatuum CIII et AIV etc.
Jeżeli mogę się wtrącić. Eminencji Orańskiemu wydaje się, że miał wpływ na wszystko co działo się w Rotrii. Otóż nie. Tak mu się tylko wydaje. Władza zawsze leżała gdzie indziej, a Orański był wówczas tylko trybikiem, zmiennym zresztą jak chorągiewka na wietrze. Zgadzam się zatem z Eminencją Drederem, że chorobą rodową Orańskich jest mitomania.
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
[Obrazek: 101005704499842947_t.png]
Odpowiedz

Już za czasów Piusa IV chodziła nota, że wszystkimi sznurkami pociąga mason Montini Wink.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ferdynand I
Odpowiedz

Czcigodni,

Nie będę się wypierał, że wielokrotnie uciekałem się kłamstwa - to jedno z podstawowych narzędzi w arsenale każdego polityka. Niektóre kłamstewka były niewinne, inne były opowieściami snutymi przez miesiące, czy nawet lata. Jedne były lepsze i do dziś nie zdemaskowane, inne wyszły na jaw, jeszcze inne nigdy nie zadziałały. Trudno mieć pretensje o kłamstwo w świecie, który na kłamstwie jest zbudowany - wszyscy wymyślamy przecież swoje historyjki, podajemy się za baronów, hrabiów i biskupów, a żaden z Nas nim nie jest. Mitomania jest nieuświadomiona, ja zaś pozostaję przy pełni władz umysłowych i doskonale pamiętam kogo, kiedy i w czym okłamałem. W złożonych powyżej zeznaniach mówiłem jednak prawdę, niejednokrotnie samego siebie obarczając winą, czego robić nie musiałem.

Zgodzę się z Braćmi w jednym - wszyscy jesteśmy trybikami w wielkiej machinie - jedni większymi, inni mniejszymi. Ruch każdego z kółek uzależniony jest od pozostałych, choćby wydawało nam się że jest inaczej. Nie żyjemy w próżni. I choćbyśmy myśleli o sobie jako o niezbędnym elemencie mechanizmu, to ten zegar będzie działał dalej bez nas. Nie oceniam swojej roli w tamtych wydarzeniach, nie twierdzę, że byłem reżyserem tego przedstawienia. To co wyżej zeznałem jest opisem tamtych dni widzianych z mojej perspektywy, podobnie jak Bracia przedstawiają to ze swojej. Ja nie zamierzam udowadniać swojej roli, jeśli Bracia chcą wierzyć, że była marginalna, proszę bardzo, macie do tego prawo.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Wasze Eminencje,

dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos. Przypominam biorącym udział w rozprawie, że przedmiotem postępowania nie jest ocena moralna Jego Eminencji Alberta Orańskiego, a ustalenie stanu faktycznego w zakresie legalności panowania Klemensa III i Aleksandra IV. Niemniej, jeśli ktokolwiek z P.T. Świadków dostrzega, że zeznania kogoś innego w jego ocenie są niezgodne z prawdą, obowiązany jest odnieść się do dostrzeżonych nieścisłości i wykazać je.

Trybunał ponownie prosi obecnego Jego Eminencję Piusa de Medici o odpowiedzi na zadane wcześniej pytania dot. tzw. Kościoła Galicyjskiego.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Trybunał wzywa Jego Eminencję Piusa Medyceusza do niezwłocznego stawiennictwa i udzielenia odpowiedzi na zadane wcześniej pytania. @Pio Maria de Medici

Szczegółowa kwerenda archiwalnego forum Rotrii, działającego wówczas z wykorzystaniem infrastruktury Skarlandu (LINK), dostarczyła dowodów sugerujących, że Ksawery van Berden uznawał Benedykta I (uznanego przez niego później za antypatriarchę działającego w opozycji do legalnego Regenta w jego osobie) za legalnego patriarchę. Zachowały się złożone przez niego Benedyktowi I gratulacje z okazji wyboru, uczestniczył również formalnie (choć z umiarkowaną aktywnością) w I Soborze Rotryjskim, który zwołał Benedykt I.

Okazuję P.T. Świadkom i P.T. Publiczności przykłady dowodów.

Link 1.

Ksawery van Berden pisze w wątku Habemus Patriarcham X VII MMXV:
Cytat:Także i ja pozwolę sobie złożyć najszersze gratulacje [Obrazek: smiley.gif]

Link 2.

Ksawery van Berden pisze w wątku "Inauguracja obrad Świętego Soboru Rotryjskiego I":
Cytat:Wasza Świątobliwość,
Dostojni Ojcowie,

Ja rownież potwierdzam swoją obecność.

Link 3.

Ksawery van Berden pisze w wątku "I. Aklamacja III PKR i nowe ziemie kościelne":
Cytat:Pomysł, ażeby herb każdorazowego Biskupa Powszechnego stawał się tym samym godłem państwowym uważam za bardzo dobry. Wartoby jedynie opracować emblemat na okres sede vacante.

Zarządzam również wykonanie dokumentacji fotograficznej ww. dowodów poprzez wykonanie zrzutów ekranu.

Wzywam Jego Eminencję Ksawerego van Berdena do złożenia wyjaśnień na temat stanu jego uznania legalności panowania Klemensa III, Aleksandra IV i Benedykta I (uznawanego za antypatriarchę w początkach III Rotrii) oraz prób wprowadzenia w życie regencji, do której sprawowania się poczuwał. Proszę również opowiedzieć o swojej działalności w okresie Wielkiej Schizmy. @Ksawery van Berden

Wobec całkowitej nieobecności JE Ksawerego van Berdena, o złożenie zeznań na temat prób odzyskania władzy przez JE Ksawerego van Berdena i uznawania przez niego władzy Klemensa III, Aleksandra IV i Benedykta I, a także ogólnej działalności tego duchownego podczas okresu Wielkiej Schizmy, proszę wszystkich mających na ten temat jakąkolwiek wiedzę. Szczególnie do złożenia zeznań wzywam Ich Eminencje @Mikołaj Dreder, @Albert Orański, @Pio Maria de Medici.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(21.08.2026, 17:48:53)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Wobec całkowitej nieobecności JE Ksawerego van Berdena, o złożenie zeznań na temat prób odzyskania władzy przez JE Ksawerego van Berdena i uznawania przez niego władzy Klemensa III, Aleksandra IV i Benedykta I, a także ogólnej działalności tego duchownego podczas okresu Wielkiej Schizmy, proszę wszystkich mających na ten temat jakąkolwiek wiedzę. Szczególnie do złożenia zeznań wzywam Ich Eminencje @Mikołaj Dreder, @Albert Orański, @Pio Maria de Medici.

Wasza Eminencjo,

W trakcie tzw. rewolucji październikowej, a także pontyfikatu Klemensa III i Aleksandra IV Ksawery van Berden miał zbanowane konto na forum II Rotrii i nic mi nie wiadomo, by gdziekolwiek w mikroświecie się udzielał. Jego powrót nastąpił w trakcie pontyfikatu Benedykta I, ale nie pamiętam czy było to na forum Skarlandu, czy Niderlandów. Początkowo uznawał on pontyfikat Benedykta - czy faktycznie, czy kurtuazyjnie, nie sposób mi teraz stwierdzić. Narracja negująca pontyfikaty Klemensa, Aleksandra i Benedykta powstała później z inspiracji Lorenza de Medici, co wyżej opisywano, jako sposób na odrodzenie Kościoła i fundament III Rotrii.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,

Bóg zapłać za odpowiedzi na pytania. Proszę Ich Eminencje @Pio Maria de Medici i @Mikołaj Dreder o stawienie się przed obliczem Trybunału. Jego Eminencję Medyceusza proszę również o odpowiedzi na wcześniej zadane pytania.

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Ponownie wzywam Ich Eminencje @Pio Maria de Medici oraz @Mikołaj Dreder do stawiennictwa i odpowiedzi na zadane wcześniej pytania.

Odpowiedz

A o czym ja mam opowiedzieć?
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,

uprzejmie proszę o odpowiedzi na poniższe pytana.

1. Czy według Waszej wiedzy JE Ksawery van Berden uznawał ważność panowania Benedykta I (oraz ew. Aleksandra IV i Klemensa III)? Proszę odpowiedzieć w kontekście wcześniej zaprezentowanych materiałów z II Soboru Rotryjskiego pozyskanych z archiwalnego forum Skarlandu.
2. Proszę opowiedzieć o funkcjonowaniu tzw. Kościoła Galicyjskiego, jego składzie osobowym, uznaniu na arenie międzynarodowej, a także o tym, na ile Kościół ten (i na ile słusznie w Waszej ocenie) rościł sobie prawa do kontynuacji tradycji i dziedzictwa Rotrii. Sugeruję w tym wypadku swobodną wypowiedź zawierającą syntezę wspomnień Waszej Eminencji z tego zakresu.

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.