Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monografia Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego Rotria (2007-2027)
Wasza Świątobliwość,
Wasza Magnificencjo,
Szanowni Państwo,

wielkimi krokami zbliża się wielki jubileusz dwudziestolecia istnienia Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Już 27 czerwca 2027 r., zatem za mniej niż rok, miną dwie dekady od początku naszej wspaniałej historii, której owoce pod postaciami wielkich wydarzeń, niezapomnianych ludzi i dziejowych przedsięwzięć są niezliczone. Każdy, kto zgłębiał przeszłość naszego Kościoła i Państwa, wie z pewnością, że jest to zagadnienie fascynujące. Jednocześnie jubileusz XX-lecia Rotrii jest wspaniałą okazją, aby dzieje i ogólną naturę Rotrii wreszcie spisać, usystematyzować, zebrać w całość i pod taką postacią przekazać naszym (daj Boże) następcom.
Z tego względu ośmielam się zaproponować społeczności akademickiej i wszystkim zainteresowanym udział w mojej inicjatywie spisania monografii Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Osobiście podejmę się trudu spisania tego dzieła i jego redakcji, niemniej najbardziej chciałbym, aby było to wspólne dzieło wszystkich chętnych do współpracy. 
Proponuję, aby monografia była dziełem naukowym wydanym w formie e-booka (może pokusimy się o kolekcjonerskie egzemplarze drukowane), z odwołaniem do źródeł, ewentualnie własnych wspomnień i możliwie obiektywnym, a najlepiej recenzowanym. Chciałbym również, aby podzielić ją na części i rozdziały. Poniżej zamieszczam wstępny zarys:

Cytat:CZĘŚĆ I
HISTORIA KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO

1. Dzieje przedrotryjskie - Kościół Katolicki Tyrencji, Chrześcijański Kościół Surmenii, Kościół Austro-Węgier i ich zjednoczenie
2. I Rotria - historia, prawo, zwyczaje, upadek
3. II Rotria - jw.
4. Okres wielkiej schizmy - jw. (okres wpływów skarlandzkich, okres wpływów
5. III Rotria - zjednoczenie Kościoła, historia, prawo, zwyczaje
6. Okres wielkiego marazmu 2023 - 2025
7. IV Rotria - historia, prawo, zwyczaje 

CZĘŚĆ II
PONTYFIKATY PATRIARSZE
1. Pontyfikaty I Rotrii
2. Pontyfikaty II Rotrii
3. Pontyfikaty okresu wielkiej schizmy
4. Pontyfikaty okresu III Rotrii
5. Pontyfikaty okresu IV Rotrii

CZĘŚĆ III
ROTRYJCZYCY
(tutaj biografie lub autobiografie najbardziej znaczących postaci w historii Rotrii, począwszy od pierwszych Rotryjczyków, aż po czasy współczesne)

CZĘŚĆ IV
SCHIZMY NA ŁONIE KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO I KONKURENCYJNE ZWIĄZKI WYZNANIOWE
(należy opracować, jako przykłady: Państwo Kościelne Awinion, Katolicki Kościół Powszechny, Państwo Kościelne Piza, Kościół Ekumeniczny, Kościół Kalrykański, Międzymikronacyjna Wspólnota Chrześcijańska, tzw. Kościół Święty, schizma z Osieka (tzw. KPP), Kościół Urbino)

CZĘŚĆ V
PAŃSTWO KOŚCIELNE ROTRIA
1. Podział administracyjny na przestrzeni lat
2. Rody rotryjskie (Zepowie, Medyceusze-Zepowie, Medyceusze, Orańscy-Nassau, Habsburgowie, de Mancini, Piccolomini, Wieniawa)
3. Wojskowość Państwa Kościelnego Rotria
4. Dyplomacja Państwa Kościelnego Rotria
4. Państwa dzielące forum z Rotrią (Toskania, Antwerpia, Orania, Ankona, niegdyś Niderlandy, Skarland i Brodria)

CZĘŚĆ VI
SOBORY I SYNODY PAŃSTWA KOŚCIELNEGO ROTRIA
(do opracowania, najlepiej chronologicznie i z podziałem na synody i sobory)

CZĘŚĆ VII
OBRZĘDOWOŚĆ KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO
1. Obrzędowość Kościoła Rotryjskiego przed opracowaniem Rytuału Laterańskiego
2. Rytuał Laterański - źródła, prace, powstanie, reformy, zastosowanie itp.
3. Ceremoniał Uroczystości Kościoła Rotryjskiego
4. Ceremonial Kwirynalski
5. Rytuał Welijski - źródła, prace, powstanie, reformy, zastosowane itp.

CZĘŚĆ VIII
PRAWO KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO
(szczegółowy podział do opracowania)

CZĘŚĆ IX
STOSUNEK KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO DO DOKTRYNY
(do opracowania)

CZĘŚĆ X
ZGROMADZENIA ZAKONNE
1. Żeński Zakon Sióstr Rotrianek
2. v-Zakon Księży Pallotynów
3. Towarzystwo Jezusowe
4. Dominikanie
5. Izydorianie
6. Krzyżacy

CZĘŚĆ XI
NARRACJA, ZWYCZAJE I FOLKLOR ROTRYJSKI
1. Karczma pod Mitrą i Pastorałem
2. Akcje narracyjne
3. Prasa
4. Sztuka

CZĘŚĆ XII
INFRASTRUKTURA INFORMATYCZNA PAŃSTWA KOŚCIELNEGO ROTRIA I KOŚCIOŁA ROTRYJSKIEGO

CZĘŚĆ XIII
SUKCESJA V-APOSTOLSKA EPISKOPATU ROTRYJSKIEGO

Oczywiście powyższy zarys jest jedynie wstępną propozycją wymagającą dopracowania, a nade wszystko podziału zagadnień między chętnych autorów. Wiem, że pracy przed nami wiele, ale myślę, że możemy wyrobić się do końca 2027 r. i tym sposobem - poprzez to monumentalne dzieło - uczcić wielki jubileusz dwóch dekad naszej historii. Co Bracia sądzą? Są jacyś chętni do współpracy? Mają Bracia propozycje tematów i zmian w proponowanym spisie treści?

Zapraszam do dyskusji i do współpracy!
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Fryderyk van Oranje, Vladimir von Lichtenstein
Odpowiedz

Sam spis treści ciekawy. Gdyby takie dzieło powstało chętnie bym przeczytał. Co do bycia współautorem, to zgłaszam się. Na pewno jest co najmniej kilka ciekawych zagadnień. Dobrze byłoby jakoś podzielić się pracą, ale może najlepiej przed powiedzmy finalnym efektem konsultować swoje rozdziały tudzież punkty, tak by jeśli ktoś zapomniał o czymś ważnym w danym zagadnieniu to aby uzupełnił po konsultacji z kimś innym. Na pewno na wagę złota będą nasi seniorzy co pamiętają czasy starsze niż 2020 rok, a także niezastąpiony Bibliotekarz Henryk co wszystko znajdzie. Wink

Co do Części II rozumiem, że tutaj tylko wymienienie tychże pontyfikatów z datą oraz ewentualnie herbem. Zaś dopiero w Części III jak mamy Rotryjczyków to będą krótkie biografie czy autobiografie.
Tak myślę, że można by powiedzmy co najmniej tak po jednej wybitnej osobie z każdego okresu PKR, plus ewentualnie ktoś jeszcze jeśli było więcej takowych osób.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Mam pytanie co do tych rotrianek. Czy był taki zakon?
Jego Eminencja  dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego,  arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu  Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny,  Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji

[Obrazek: 101005704499842584_t.png]
[Obrazek: 1260.png]
Odpowiedz

Ja rzecz jasna zgłaszam swoją chęć pomocy przy części VIII. Myślę, że mój pomysł, o którym wspominałem w innym wątku dobrze wpasowuje się jako element, a może nawet szkielet tego rozdziału. Do przegadania czy realizować to jako dwa osobne projekty i w pewnym momencie połączyć, czy od razu robić to jako część większego dzieła.
[Obrazek: herb-pedro-pelny-500.png]
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto

[Obrazek: 1471.png]
Odpowiedz

(14.09.2026, 18:36:16)Fryderyk van Oranje napisał(a): Sam spis treści ciekawy. Gdyby takie dzieło powstało chętnie bym przeczytał. Co do bycia współautorem, to zgłaszam się. Na pewno jest co najmniej kilka ciekawych zagadnień. Dobrze byłoby jakoś podzielić się pracą, ale może najlepiej przed powiedzmy finalnym efektem konsultować swoje rozdziały tudzież punkty, tak by jeśli ktoś zapomniał o czymś ważnym w danym zagadnieniu to aby uzupełnił po konsultacji z kimś innym. Na pewno na wagę złota będą nasi seniorzy co pamiętają czasy starsze niż 2020 rok, a także niezastąpiony Bibliotekarz Henryk co wszystko znajdzie. Wink

Co do Części II rozumiem, że tutaj tylko wymienienie tychże pontyfikatów z datą oraz ewentualnie herbem. Zaś dopiero w Części III jak mamy Rotryjczyków to będą krótkie biografie czy autobiografie.
Tak myślę, że można by powiedzmy co najmniej tak po jednej wybitnej osobie z każdego okresu PKR, plus ewentualnie ktoś jeszcze jeśli było więcej takowych osób.

Cieszy mnie chęć współpracy ze strony Waszej Ekscelencji. Pomysł konsultacji i wzajemnych recenzji uważam za bardzo dobry.  Co do pontyfikatów, widziałbym tu raczej możliwie najbardziej szczegółowe kroniki każdego z nich - od Wiktora I, aż po Patriarchę panującego na chwilę przed wydaniem. Najlepiej uzupełnione herbami, a nawet odzyskanymi z otchłani internetu awatarami. Ideałem byłoby zgromadzenie wszystkich istotnych informacji.

W dziale biografii z kolei sugeruję zawrzeć całościowy opis życia danej osoby, od jej pierwszych chwil, aż do końca v-życia lub czasów współczesnych. Ewentualne pontyfikaty takiej osoby najlepiej zawrzeć w odrębnym dziale poświęconym pontyfikatom, a w biografiach jedynie odnotować. I nie mam tu na myśli tylko najwybitniejszych person - chętnie zawarłbym tu możliwie największą liczbę Rotryjczyków, również tych słabiej pamiętanych. Ideałem byłoby opisanie każdego z nas i naszych poprzedników, o których da się cokolwiek napisać. 

Cytat:Mam pytanie co do tych rotrianek. Czy był taki zakon?

Był taki zakon, działał w 2007 roku. Matką przełożoną była Maria Wiktoria von Lezner, siostra słynnego Hansa von Leznera. Wiąże się z nią pewna niezwykle ciekawa historia, o której więcej wspomnę w kolejnym wydaniu wielkiej genealogii sukcesji v-apostolskiej rotryjskiego episkopatu.

Cytat:Ja rzecz jasna zgłaszam swoją chęć pomocy przy części VIII. Myślę, że mój pomysł, o którym wspominałem w innym wątku dobrze wpasowuje się jako element, a może nawet szkielet tego rozdziału. Do przegadania czy realizować to jako dwa osobne projekty i w pewnym momencie połączyć, czy od razu robić to jako część większego dzieła.

Bardzo mnie cieszy wola współpracy Waszej Królewskiej Mości. Szczegóły musimy omówić prywatnie i jestem pewien, że znajdziemy dobre rozwiązanie.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Dziękuję za wytłumaczenie. Na pewno byłbym w stanie jakąś swoją autobiografię napisać, choć pewnie najlepiej byłoby to zrobić tutaj od strony rotryjskiej, bo tak to by trzeba pewnie wzmiankować czy opisywać także działanie w Sarmacji, MAW, Skarlandzie, RON, Niemczech. Trochę było tych różnych działalności na przestrzeni 6 lat. Znowu też chyba trzeba jakoś zachować umiar bo pewnie gdyby każdy z nas napisał swoją autobiografię to by mogły powstać oddzielne monografie wielkości kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu stron A4. Więc pewnie trzeba by jakoś to wyważyć.
Co do kronik pontyfikatów, niektóre posiadają już swoje kroniki. Ale te inne zamierzchłe z czasów I Rotrii to jak zrobimy?
Co do herbów sprawa prosta bo większość jest, ale nie wiem jak z awatarami. Wiemy jakie każdy z nas miał w danym pontyfikacie, ale znowu co do zamierzchłych... Chyba że dać jakieś taką "grafikę imaginacyjną" jak mają pierwsi papieże. Lub też można dać grafiki z znakiem zapytania na szkicu postaci, że nie wiadomo jak wyglądał.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Wspaniała inicjatywa! Z wielką chęcią zaangażuje się w jej powstanie oraz już dzisiaj zapisuję się na drukowany egzemplarz - zapłacę ile trzeba! Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(14.09.2026, 21:20:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Co do herbów sprawa prosta bo większość jest, ale nie wiem jak z awatarami. Wiemy jakie każdy z nas miał w danym pontyfikacie, ale znowu co do zamierzchłych... Chyba że dać jakieś taką "grafikę imaginacyjną" jak mają pierwsi papieże. Lub też można dać grafiki z znakiem zapytania na szkicu postaci, że nie wiadomo jak wyglądał.

Dobrze by to się prezentowało, gdyby portrety zunifikować i przedstawić na przykład w tej samej formie, w jakiej są w realnej Bazylice Św. Pawła za Murami
[Obrazek: herb-pedro-pelny-500.png]
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto

[Obrazek: 1471.png]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(14.09.2026, 21:36:52)Mikołaj Dreder napisał(a): Wspaniała inicjatywa! Z wielką chęcią zaangażuje się w jej powstanie oraz już dzisiaj zapisuję się na drukowany egzemplarz - zapłacę ile trzeba! Big Grin

Zapraszam Waszą Eminencję do współpracy! Z pewnością Wasze wspomnienia będą bezcenne. Co do egzemplarzy drukowanych, musielibyśmy ustalić jak zorganizujemy to pod względem prawnym. Byłaby to praca zbiorowa wydana pod pseudonimami, zapewne w zaledwie kilku egzemplarzach. Mimo wszystko, wspaniale byłoby mieć świadomość, że jeden egzemplarz znajduje się w Bibliotece Narodowej i dziedzictwo Rotrii zostanie zachowane jako część polskiego dorobku kulturowego Big Grin

Cytat:Dobrze by to się prezentowało, gdyby portrety zunifikować i przedstawić na przykład w tej samej formie, w jakiej są w realnej Bazylice Św. Pawła za Murami

Pomysł bardzo mi się podoba. Te portrety, których odzyskać się nie da, możemy zrekonstruować w oparciu o wspomnienia i wyobraźnię.

(14.09.2026, 21:20:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Dziękuję za wytłumaczenie. Na pewno byłbym w stanie jakąś swoją autobiografię napisać, choć pewnie najlepiej byłoby to zrobić tutaj od strony rotryjskiej, bo tak to by trzeba pewnie wzmiankować czy opisywać także działanie w Sarmacji, MAW, Skarlandzie, RON, Niemczech. Trochę było tych różnych działalności na przestrzeni 6 lat. Znowu też chyba trzeba jakoś zachować umiar bo pewnie gdyby każdy z nas napisał swoją autobiografię to by mogły powstać oddzielne monografie wielkości kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu stron A4. Więc pewnie trzeba by jakoś to wyważyć.
Co do kronik pontyfikatów, niektóre posiadają już swoje kroniki. Ale te inne zamierzchłe z czasów I Rotrii to jak zrobimy?
Co do herbów sprawa prosta bo większość jest, ale nie wiem jak z awatarami. Wiemy jakie każdy z nas miał w danym pontyfikacie, ale znowu co do zamierzchłych... Chyba że dać jakieś taką "grafikę imaginacyjną" jak mają pierwsi papieże. Lub też można dać grafiki z znakiem zapytania na szkicu postaci, że nie wiadomo jak wyglądał.

Zdecydowanie trzeba zachować umiar i ograniczyć się do działalności w Rotrii, ewentualnie odnotować istotne zaangażowanie w innych krajach. Pamiętajmy niemniej, że tworzymy monografię Rotrii, a na cały Pollin przyjdzie jeszcze czas Smile

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Ja sam pracuję od jakiegoś czasu nad pontyfikatami i prawdę mówiąc to kolosalna praca, a w gąszczu innych zajęć na to jedno brakuje mi czasu. Tym niemniej deklaruję chęć i gotowość włączenia się w to chlubne dzieło.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.