Liczba postów: 7
    Liczba wątków: 1

23.05.2017, 17:57:13 

Szczęść Boże,
Witam serdecznie wszystkich. W dniu dzisiejszym postanowiłem dołączyć do Rotrii. Miałem już tutaj niegdyś konto, jednak nie grałem zbyt aktywnie i wkrótce przestałem się logować. W mikronacjach bywam raczej rzadko, jednak specyfika Rotrii zachęca do pozostania tu dłużej.
Mógłby ktoś wprowadzić mnie w tajniki Rotrii?

Liczba postów: 1072
    Liczba wątków: 195

Witam Brata w Patrymonium,
Cieszy mnie, iż w naszych kręgach pojawił się ktoś z sentymentem spoglądający na rodzinę Borgiów. 
W kwestii tajników Rotrii - nasza wspólna tutaj aktywność opiera się na kulturowej narracji wokół Kościoła i Państwa Kościelnego doby XVI -XVII wieku, wraz ze wszystkimi ich aspektami politycznymi, ekonomicznymi i moralnymi. Mamy tu książęta dysponujące potężnymi fortunami i własnymi armiami, wielu duchownych udzielających się na łonie Kościoła, zakony, jak i osoby świeckie.
Ogółem mikroświat polega na tworzeniu własnej postaci osadzonej w pewnym klimacie i rozwijanie jej poprzez interakcję z innymi mikronautami.
W razie szczegółowych pytań służę pomocą.

Jego Eminencja Albert Orański 

Dziękuję za odpowiedź.
Jak trafnie (albo nie 

) rozumuję do podjęcia jakichkolwiek dalszych działań konieczne jest uzyskanie obywatelstwa? W jaki sposób po uzyskaniu obywatelstwa można zostać kapłanem? Czy chcąć funkcjonować w mikroświecie muszę rozwijać swoją postać również w innych mikronacjach?

Liczba postów: 1337
    Liczba wątków: 193

Czcigodny,
również i my pragniemy powitać Cię w Patrymonium św. Pawła. Do rozpoczęcia kapłańskiej drogi nie jest potrzebne posiadanie obywatelstwa, bowiem te zostały już uchylone. By zostać duchownym winien Brat udać się do jednego z zakonów - jezuitów lub paulinów, które obecnie zajmują się kształceniem kapłanów.

Wilhelm Jan Orański-Nassau

Dziękuję za odpowiedź, Wasza Świątobliwość. Jestem nieco niedzisiejszy, ostatnio gdy odwiedzałem Rotrię instytucja obywatelstwa jeszcze istniała.

Liczba postów: 1782
    Liczba wątków: 236

Szczęść Boże, wielce rad jestem, że wybrałeś Bracie regułę paulińską jako swoją drogę. 

Liczba postów: 1072
    Liczba wątków: 195

Odpowiem na pytanie, na które przedmówcy nie udzielili odpowiedzi - może, ale nie musi Pan udzielać się w innych mikronacjach. Jest to kwestia indywidualna. Są osoby bywające w wielu mikronacjach bez stałego miejsca pobytu są tacy, którzy co jakiś czas zmieniają swoją ojczyznę, a są i tacy, którzy poza granice własnego kraju nigdy nie wyściubiają nosa. Na ogół władze mikronacji nie robią problemów obywatelom z wieloma paszportami.
A co do samego obywatelstwa - w Rotrii ono nie istnieje, gdyż nie koresponduje z naszym klimatem. Poza tym w życiu codziennym do niczego nam nie służy. Wszyscy przebywający w Rotrii ludzie mają jednakowe prawa, możliwości, przywileje i obowiązki (np. podatkowe). W skrócie tutejsi i nietutejsi tak samo mogą podjąć pracę w urzędach, czy na Uniwersytecie, tak samo mogą zakładać gospodarstwa i prowadzić interesy, udzielać się artystycznie, czy pełnić inne aktywności; wszystkich obowiązują też te same zasady i to samo prawo.

Jego Eminencja Albert Orański 

Dziękuję za odpowiedź.
O co oparta jest ekonomia Rotrii? W jaki sposób na przykład mogę zapłacić podatek czy zarobić pieniądze?

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Wszystko opiera się o rejestry na forum i bank.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji

Liczba postów: 308
    Liczba wątków: 67

02.06.2017, 16:47:29 

Witaj Bracie w Państwie Kościelnym, miło widzieć nową twarz. Sam zaszyłem się w moim majątku w Frascati, ale pora zawitać w Stolicy.