Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
Zróbcie Sobór, to napędza aktywność
Wprowadźmy Novus Ordo XD!
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
Tak serio - to jeżeli byłaby taka wola Czcigodnych, to bym mógł się podjąć odświeżenia Rytuału. Przede wszystkim mógłbym spełnić swoje największe marzenie - tj. przetłumaczenie części koronacji patriarszej, kreacji kardynalskiej etc. na język łaciński (umiem teraz więcej niż parę lat temu xD). Poza tym można by dodać obrzęd wejścia w posiadanie Bazyliki Laterańskiej. Nie mówiąc już o tym, że powinniśmy raczej zreformować CIC, bo średnio pasuje do realiów XVI-, bądź XVII- wiecznego Kościoła.
Co Czcigodni o tym sądzą?
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Świetny pomysł, łaciny nigdy za wiele  A jeżeli Brat ma takie umiejętności i wolną chwilę, to tym bardziej trzeba podjąć się tego zadania.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Co do reform liturgicznych, jak najbardziej  Musimy tylko poszukać wśród nas jakiegoś godnego naśladowcy JE abp. Bugniniego  A mówiąc już poważniej, usilnie postulowałbym utworzenie i standaryzację obrządku bizantyjskiego, do stosowania w Brodrii. Co prawda Brodria nie posiada swojego biskupa, ale gdyby taki się znalazł, powinien wpasować się w kulturowe aspekty mikronacji odwzorowującej Rosję. Uważam, że byłoby to niezmiernie ciekawe. "Novus Ordo" poniekąd działa w Bialenii, co jest wspaniałym dziełem mojego Czcigodnego Ojca.
Moja kolejna propozycja to prawne usankcjonowanie Liturgii Godzin. Dałem się już poznać jako jej miłośnik, wielokrotnie odprawiałem ją jako proboszcz w Wenecji, zaleciłem ją też ks. Piccolomini, gdy kształcił się u mnie jako nowicjusz. Pomimo niemalże rocznej tradycji stosowania tego nabożeństwa w Rotrii, jest ono odprawiane poniekąd "na dziko"
Choć w pewnym sensie ma to swoje plusy - pozwala na ogromną swobodę i nie ogranicza kreatywności osób, które zajmują się pisaniem/odprawianiem Nieszporów, Jutrzni i innych godzin kanonicznych.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
(05.07.2018, 15:26:16)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Co do reform liturgicznych, jak najbardziej Musimy tylko poszukać wśród nas jakiegoś godnego naśladowcy JE abp. Bugniniego A mówiąc już poważniej, usilnie postulowałbym utworzenie i standaryzację obrządku bizantyjskiego, do stosowania w Brodrii. Co prawda Brodria nie posiada swojego biskupa, ale gdyby taki się znalazł, powinien wpasować się w kulturowe aspekty mikronacji odwzorowującej Rosję. Uważam, że byłoby to niezmiernie ciekawe. "Novus Ordo" poniekąd działa w Bialenii, co jest wspaniałym dziełem mojego Czcigodnego Ojca.
Moja kolejna propozycja to prawne usankcjonowanie Liturgii Godzin. Dałem się już poznać jako jej miłośnik, wielokrotnie odprawiałem ją jako proboszcz w Wenecji, zaleciłem ją też ks. Piccolomini, gdy kształcił się u mnie jako nowicjusz. Pomimo niemalże rocznej tradycji stosowania tego nabożeństwa w Rotrii, jest ono odprawiane poniekąd "na dziko"
Choć w pewnym sensie ma to swoje plusy - pozwala na ogromną swobodę i nie ogranicza kreatywności osób, które zajmują się pisaniem/odprawianiem Nieszporów, Jutrzni i innych godzin kanonicznych.
1. Bugniniego zostawmy z jego deformą w grobie. Tam mu dobrze.
2. Twój Ojciec Aurelio był też I i niezastąpionym biskupem Rotrii (nawet świętym notabene Kościoła Prawosławnego). Więc co nieco o Brodrii wiem, szczególnie sprzed grutinizacji i dostojewizacji.
3. Wypaliłem się. Może ktoś chce kontynuować trollrotryzm?
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Dałbym like, gdyby było można
Tak, to prawda. Cieszę się, że w Stolicy Apostolskiej mamy osobę tak doświadczoną w realiach brodryjskich. To tym bardziej ułatwiłoby pracę nad obrządkiem wschodnim.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Czcigodni Ojcowie, obydwie Formy Rytu Rzymskiego są sobie równe, a jak ktoś mądry powiedział mi, że Msza Święta odpowiada czasom, którym żyjemy. Oznacza to, że ZFRR (NOM) jest dostosowany do XXI wieku. Wasze pomysły bardzo mi się podobają. Mogę pomóc w komisji liturgicznej, jeśli będę mógł.
(05.07.2018, 13:11:23)Tommaso Mancini napisał(a):
Wprowadźmy Novus Ordo XD!
To nie jest głupi pomysł. xD
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Czy będziemy zastanawiać się nad soborem?
Ale wprowadzimy Novusa?
|