Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(16.07.2018, 20:13:35)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Ale wprowadzimy Novusa? 
Nie, ale można by sensownie przeredagować Rytuał
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
A ja osobiście widziałbym w Rotrii coś na kształt Novus Ordo. W realu bardzo mnie boli fakt zaistnienia tej, jak to mój Ojciec określił, deformy,, ale w wirtualu taki eksperyment byłby ciekawy. Zresztą, nie ma chyba u nas ścisłych ograniczeń, bo faktycznie Novus Ordo odprawiano w Bialenii.
Mimo to, Novus Ordo widziałbym raczej za granicą, w państwach konkordatowych, gdzie korespondowałby on z klimatem danej mikronacji. W samym Państwie Kościelnym postuluję pozostanie przy bardzo konserwatywnej Mszy Trydenckiej.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Z bycia tradycjonalistą się wyrasta.
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(17.07.2018, 08:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Z bycia tradycjonalistą się wyrasta.
He he
(17.07.2018, 00:14:05)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): A ja osobiście widziałbym w Rotrii coś na kształt Novus Ordo. W realu bardzo mnie boli fakt zaistnienia tej, jak to mój Ojciec określił, deformy,, ale w wirtualu taki eksperyment byłby ciekawy. Zresztą, nie ma chyba u nas ścisłych ograniczeń, bo faktycznie Novus Ordo odprawiano w Bialenii.
Mimo to, Novus Ordo widziałbym raczej za granicą, w państwach konkordatowych, gdzie korespondowałby on z klimatem danej mikronacji. W samym Państwie Kościelnym postuluję pozostanie przy bardzo konserwatywnej Mszy Trydenckiej.
Boże ochroń nas przed tragiczną reformą trydencką!
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
(17.07.2018, 08:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Z bycia tradycjonalistą się wyrasta.
Możliwe, ale jak patrzę na kard. Burke'a, kard. Saraha, osoby w moim środowisku i wielu innych, to jednak nabieram pewnych wątpliwości
Cytat:Boże ochroń nas przed tragiczną reformą trydencką!
Ja osobiście uważam, że była potrzebna, ale jeśli ksiądz uważa inaczej, chętnie wysłucham. Nie mam zbyt rozwiniętej wiedzy o nastrojach i krytyce nowej Mszy w tamtym okresie.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
(17.07.2018, 10:35:26)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): (17.07.2018, 08:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Z bycia tradycjonalistą się wyrasta.
Możliwe, ale jak patrzę na kard. Burke'a, kard. Saraha, osoby w moim środowisku i wielu innych, to jednak nabieram pewnych wątpliwości 
Byleby nie zdziwaczeć jak pewien ksiądz salezjanin, który odprawia Msze na pianinie na korytarzu kamienicy i głosi szalone kazania. Biedny kapłan zaprzestał sprawować Mszy w rycie zwyczajnym. Woli niegodnie sprawować NFRR i sprzeciwiać się przełożonym. Trwać w uporze i nieposłuszeństwie wobec Kościoła.
(17.07.2018, 11:55:20)Michelangelo Piccolomini napisał(a): (17.07.2018, 10:35:26)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): (17.07.2018, 08:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Z bycia tradycjonalistą się wyrasta.
Byleby nie zdziwaczeć jak pewien ksiądz salezjanin, który odprawia Msze na pianinie na korytarzu kamienicy i głosi szalone kazania. Biedny kapłan zaprzestał sprawować Mszy w rycie zwyczajnym. Woli niegodnie sprawować NFRR i sprzeciwiać się przełożonym. Trwać w uporze i nieposłuszeństwie wobec Kościoła.
Znam tę sprawę i przyznaję zupełnie rację. Zresztą, on ma zakaz głoszenia kazań, który obchodzi głoszeniem "ogłoszeń".
Proszę, oto przykład. Msza rowerowa.
[video=youtube]youtube.com/watch?v=WKaDcamzXpQ[/video]
Cóż dodać, smutny widok. Niestety o. Woźnicki robi skuteczną antyreklamę środowiskom tradycyjnym.
Serdeczne gratulacje dla wyróżnionych przez Pjca Świętego!
|