Liczba postów: 351 
    Liczba wątków: 17

Też jestem przeciw zredukowania do minimum heraldyki

Hieronim Sieniawski  

Niezarejestrowany 

Ja natomiast całkowicie popieram Jego Eminencję w redukcji. Ciężko, aby kardynał Orański wykonywał herby przynależne każdej godności, które w Kościele Rotryjskim zdobywa się nader szybko. Czasem roszady na rozmaitych stanowiskach są bardzo częste, a to przysparza dużo pracy, która za chwilę może się dezaktualizować.

Liczba postów: 359 
    Liczba wątków: 29

Inna kwestia jest taka, że nie rozumiem, czemu Czcigodni kanonicy Kapituły Wawelskiej posługują się tymi herbami oraz tytułami poza terenem swojej jurysdykcji. Jak już, to powinni oni mieć te herby zamieszczone na stronach RONu, nie rotryjskich. 
I osobiście jestem zdania, że powinniśmy zreformować godności honorowe na dworze patriarszym.

Sua Altezza Serenissima 
Alberto Tommaso 
Duca di Parma 

Liczba postów: 92 
    Liczba wątków: 7

(16.08.2018, 17:47:15)Tommaso Mancini napisał(a):  I osobiście jestem zdania, że powinniśmy zreformować godności honorowe na dworze patriarszym. 
Tzn?

ks. Silvestro Silwanelli SJ. 
Kustosz Muzeum Narodowego 

(16.08.2018, 17:47:15)Tommaso Mancini napisał(a):  Inna kwestia jest taka, że nie rozumiem, czemu Czcigodni kanonicy Kapituły Wawelskiej posługują się tymi herbami oraz tytułami poza terenem swojej jurysdykcji. Jak już, to powinni oni mieć te herby zamieszczone na stronach RONu, nie rotryjskich. 
Idąc tym tokiem myślenia to w Rotrii nie jestem już kanonikiem? Tracę nagle ten tytuł opuszczając RON? Arcybiskup Gnieźnieński pisząc w Rotrii ma sie posługiwać herbem biskupim a nie arcybiskupim? Przecież jego władza jurysdykcyjna nie sięga do Stolicy Pawłowej.

Liczba postów: 92 
    Liczba wątków: 7

Nic już nie rozumiem.

ks. Silvestro Silwanelli SJ. 
Kustosz Muzeum Narodowego 

Liczba postów: 359 
    Liczba wątków: 29

(16.08.2018, 18:04:02)Marcin Zagłoba napisał(a):   (16.08.2018, 17:47:15)Tommaso Mancini napisał(a):  Inna kwestia jest taka, że nie rozumiem, czemu Czcigodni kanonicy Kapituły Wawelskiej posługują się tymi herbami oraz tytułami poza terenem swojej jurysdykcji. Jak już, to powinni oni mieć te herby zamieszczone na stronach RONu, nie rotryjskich.  
Idąc tym tokiem myślenia to w Rotrii nie jestem już kanonikiem? Tracę nagle ten tytuł opuszczając RON? Arcybiskup Gnieźnieński pisząc w Rotrii ma sie posługiwać herbem biskupim a nie arcybiskupim? Przecież jego władza jurysdykcyjna nie sięga do Stolicy Pawłowej. 
Biskup to nie godność honorowa, a kanonik już tak. I to ograniczona do danej kapituły.

Sua Altezza Serenissima 
Alberto Tommaso 
Duca di Parma 

(16.08.2018, 18:10:43)Tommaso Mancini napisał(a):   (16.08.2018, 18:04:02)Marcin Zagłoba napisał(a):   (16.08.2018, 17:47:15)Tommaso Mancini napisał(a):  Inna kwestia jest taka, że nie rozumiem, czemu Czcigodni kanonicy Kapituły Wawelskiej posługują się tymi herbami oraz tytułami poza terenem swojej jurysdykcji. Jak już, to powinni oni mieć te herby zamieszczone na stronach RONu, nie rotryjskich.  
Biskup to nie godność honorowa, a kanonik już tak. I to ograniczona do danej kapituły. 
Zgadzam sie ale arcybiskup to też tytuł honorowy... Czy według Czcigodnego arcybiskup poza swoim terenem ma posługiwać się innym herbem? I posługować się innym tytułem?

Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Owszem, jak najbardziej Jego Eminencja może nie wyrabiać z tworzeniem tak licznych herbów i ich modyfikacjami. Proponuję zatem możliwość samodzielnego wykonywania herbów. Choć nie znam się na tym tak, jak Eminencja Herold, to poradzę sobie z prostymi zadaniami heraldycznymi. Jeśli ktoś nie da rady, będzie zdany na pomoc innych, ewentualnie musi liczyć się z długim czasem oczekiwania w Heroldii itp. Można też powołać asystenta Herolda, który pomagałby w pracy.  

Co do posługiwania się herbem kanonika poza RON, nie mam wiedzy, aby to wyjaśnić. Nie wiem też jak kwestia wygląda w realu, bo zazwyczaj niższe duchowieństwo nie używa herbów. Uważam, że w ostateczności sprawę powinna wyjaśnić Inkwizycja. Sam uważam, że nie ma potrzeby komplikować tej kwestii. Pozwoliłbym raczej posługiwać się herbem wszędzie, chyba, że jakiś przepis jasno tego zabrania.

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. 

Liczba postów: 1676 
    Liczba wątków: 102

(16.08.2018, 17:47:15)Tommaso Mancini napisał(a):  Inna kwestia jest taka, że nie rozumiem, czemu Czcigodni kanonicy Kapituły Wawelskiej posługują się tymi herbami oraz tytułami poza terenem swojej jurysdykcji. Jak już, to powinni oni mieć te herby zamieszczone na stronach RONu, nie rotryjskich. 
I osobiście jestem zdania, że powinniśmy zreformować godności honorowe na dworze patriarszym. 
Dobrze, zmienię herb na stary.

|