Liczba postów: 806
    Liczba wątków: 18

Panowie Bracia
Za to że wypełniacie swoją przysięgę i  walczycie w Rotrii I za to że broniłem kasaty Zakonów w RON nie Macie prawa powrotu do kraju dopuki Królewska tego now odwoła
Postaram się,  żeby każdy mógł powrócić kiedy Bessie chciał

Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

(06.10.2018, 20:00:09)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):  Signor Gonfaloniere!
Czy Miasto Rotria prócz wzgórza Sallustiano jest już wolne?
Proszę cierpliwie czekać na rozkaz odbicia Sallustiano.

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 100
    Liczba wątków: 4

Panie Gonfalonierze mam pomysł na odbicie Sullustiano.

Zatem słucham Pańskiej propozycji.

Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 1676
    Liczba wątków: 102

Ksiądz prałat Michelangelo Piccolomini SJ odkąd przystąpił do wojsk zakonnych jako kapelan, udzielał się pośród ich szeregów. Odprawiał codziennie Mszę w intencji sukcesów w walce, sprawował sakramenty względem rannych i umierających braci rycerskich, chował poległych, a także głosił płomienne słowa, zagrzewające wszystkich do obrony Państwa Kościelnego przed buntownikami.

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Bóg zapłać Wielebny za tak troskliwą opiekę.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji

Liczba postów: 100
    Liczba wątków: 4

Oto plan:
Wojska Rotrii i Zakonne zostaną połączone w jedną armię. Do ataku ruszy 6000 pieszych i 4000 konnych zakonników oraz 2000 konnych i 5000 pieszych Rotryjczyków.
Proponuję próbę wyciągnięcia poza mury szczególnie centrum linii wroga. W tym pomogą oczywiście lisowczycy i tu proszę o pomoc brata marszałka. Gdy wojska komunistów nie wytrzymają i ruszą do ataku piechota rotryjska ruszy w biegu i rozpocznie oskrzydlenie z prawego skrzydła. Zapewne wróg zechce stabilizowaćny linię odwodami. Tym zajmie się moja husaria, która zdziesiątkuje je. Wtedy wrogowi pozostanie tylko zwolnienie centrum i wzmocnienie zagrożonego boku. Wtedy do walki dołączy się cała kawaleria Zakonników i zmiecie wroga z pola walki. Niedobitki się wycofają a w tym czasie  oddziały gwardii zostaną przegrupowane i zaatakują koszary  z pomocą świeżej piechoty krzyżackiej. Pod naporem generalnego ataku komuniści zaczną się cofać i zdobędziemy budynek po budynku. Dla bezpieczeństwa kawaleria Rotryjska będzie ubezpieczać tył i flanki oraz dobijać walczących jeszcze wrogów. Ulice zablokujemy taborami moich kozaków co ułatwi ochronę przed ostrzałem wroga. Na znak zwycięstwa nad gmachem głównego budynku zawisną dwie flagi: Rotryjska i polsko-krzyżacka.

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Primo: liczby u nas może nie z kosmosu bo ja sam mam jakieś 7-8 tysięcy żołnierzy, ale jak przedstawia się sytuacja w Gwardii? Za moich czasów było to 3 tysiące żołnierzy. Jak jest teraz?  
Secundo: według planu zaangażujemy wszystkie siły, a tym czasem wróg ruszy z Lateranu i Kwirynału. Trzeba zostawić jakąś piechotę aby go szachowała.
Tertio: wróg siedzi już tam dostatecznie długo żeby wybudować barykadę na barykadzie co czyni jazdę bezużyteczną.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji

Liczba postów: 806
    Liczba wątków: 18

Popieram Brata Marszałka, ma za sobą nie kilka bitew tylko kilka kampanii wojennych

Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

(07.10.2018, 21:12:46)Maurycy Orański napisał(a):  Primo: liczby u nas może nie z kosmosu bo ja sam mam jakieś 7-8 tysięcy żołnierzy, ale jak przedstawia się sytuacja w Gwardii? Za moich czasów było to 3 tysiące żołnierzy. Jak jest teraz?  
Secundo: według planu zaangażujemy wszystkie siły, a tym czasem wróg ruszy z Lateranu i Kwirynału. Trzeba zostawić jakąś piechotę aby go szachowała.
Tertio: wróg siedzi już tam dostatecznie długo żeby wybudować barykadę na barykadzie co czyni jazdę bezużyteczną.
Biorąc pod uwagę liczne ofiary konfliktu z buntownikami oraz pomniejsze we wcześniejszych starciach - choćby z bandą Franchettiego - liczebność Gwardii Apostolskiej to niespełna 1800 mężczyzn, wliczając to oficerów czy różne korpusy wpierające Gwardię. Do tego należy doliczyć rekrutów z poboru, ale to wartości bardzo statystyczne rzędu ok. 200 mężczyzn. Proszę pamiętać, że nie posiadają oni takiej siły fizycznej oraz umiejętności co gwardziści regularni i nie należy ich porównywać w stosunku 1:1, bowiem to słabsze jednostki.

Kardynał biskup Ostii