Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gloriosa Rivoluzione
Ja też jednak skłaniam się ku temu, by spróbować z soborem.
Odpowiedz

(29.10.2018, 11:52:17)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Ja też jednak skłaniam się ku temu, by spróbować z soborem.

To nie jest zły pomysł, jednak czy w trakcie tego soboru nie będziemy rozmawiać sami ze sobą, tak jak w tym wątku? Ze statystycznym udziałem hierarchów i pozostałych duchownych. Moim zdaniem, jeśli choć w minimalnym stopniu nie podniesie się poziom aktywności, należy wstrzymać się z ewentualnym soborem, bo z racji braku uczestników będzie on kompletną klapą i kolejną nieudaną próbą ratowania Stolicy Apostolskiej.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Cytat:Rozmowy przeciągnęły się nieco. Najpierw z powodu niedyspozycji księcia, potem dlatego że dowódcy komunistyczni nie chcieli się zgodzić na bezwarunkową kapitulację jaką proponował Orański. Po negocjacjach ustalono że buntownicy poddadzą się na następujących warunkach:

Cytat:-Oficerowie oddadzą się w niewolę i zostaną umieszczeni w zamku Anioła, lochach pod Pałacem Laterańskim i w Twierdzy w Fioranello
-żołnierze po spisaniu personaliów mają wrócić do domów i nie opuszczać ich zbyt daleko ( do dwóch kilometrów)
-za złamanie warunków groziła śmierć
Większość rewolucjonistów zaakceptowała te postanowienia i rozpoczęły się spisy. Do wieczora spisano 2 tysiące nazwisk.
Byli jednak też tacy którzy nie przyjęli pokoju. Największa grupa licząca ponad 300 żołnierzy ( w całym mieście było łącznie prawie 2 tysiące oponentów)zabarykadowała się w Pałacu Kwirynalskim. Do końca dnia opanowano sytuację w całym mieście. Jedynie pałac się trzymał odparłszy dwa szturmu hajduków wspieranych Rotryjczykami i pińczowskiej piechoty niemieckiej zadając spore straty. Próbowano podciągnąć artylerię lekką do zrobienia niewielkich wyłomów (dowódca nie chciał niszczyć pałacu) ale o dziwo doskonale wyszkoleni obrońcy natychmiast ostrzeliwali celnie obsługę zabijając lub raniąc kilkunastu kanonierów w tym dowódcę baterii. dzień na tym odcinku zakończono jedynie otoczeniem pałacu.
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

(30.10.2018, 10:43:38)Nicolò Dreder napisał(a):
(29.10.2018, 11:52:17)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Ja też jednak skłaniam się ku temu, by spróbować z soborem.

To nie jest zły pomysł, jednak czy w trakcie tego soboru nie będziemy rozmawiać sami ze sobą, tak jak w tym wątku? Ze statystycznym udziałem hierarchów i pozostałych duchownych. Moim zdaniem, jeśli choć w minimalnym stopniu nie podniesie się poziom aktywności, należy wstrzymać się z ewentualnym soborem, bo z racji braku uczestników będzie on kompletną klapą i kolejną nieudaną próbą ratowania Stolicy Apostolskiej.

Co do wstrzymania się z soborem - pełna zgoda.
Jednak mówienie o "ratowaniu" jest chyba lekko na wyrost  Rolleyes
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Odpowiedz

(31.10.2018, 11:02:58)Sylwester I napisał(a): Co do wstrzymania się z soborem - pełna zgoda.
Jak głowa państwa i jedna z niewielu osób które mogą podjąć sensowne kroki w ratowaniu Rotrii może tak myśleć?  To zdrada! Sobór to jedyny ratunek i to słowo nie jest wyolbrzymione. To prawda.
(-)Cesarz Franz II Wadar vel Cesarz Jan I Bizantyjski

Basilleus i Autokrator

Kurator Wielki W Rzeczpospolitej Obojga Narodów

Członek Zakonu Krzyżackiego
Odpowiedz

Proszę hamować zarzuty, które Pan stawia Jego Świątobliwości.
Odpowiedz

Pohamuję je. Mówię tylko, że Jego  Światobliwość powinien jako ważna osobistość starać się o zwołanie soboru i sensowne przeprowadzenie. Przepraszam ale takie jest moje zdanie.
(-)Cesarz Franz II Wadar vel Cesarz Jan I Bizantyjski

Basilleus i Autokrator

Kurator Wielki W Rzeczpospolitej Obojga Narodów

Członek Zakonu Krzyżackiego
Odpowiedz

(31.10.2018, 11:02:58)Sylwester I napisał(a):
(30.10.2018, 10:43:38)Nicolò Dreder napisał(a):

Co do wstrzymania się z soborem - pełna zgoda.

Tylko czy w najbliższym czasie podniesie się ten poziom aktywności? Nie wiadomo. Poza tym proszę zauważyć, że podniesienie głosu przeze mnie czy wielebnego księdza Dredera spowodowało, że kilku hierarchów napisało posty na forum. Tak samo, choć niestety spodziewałem się większego odzewu, przyniósł post o filmie "Kler". Wszystko to oznacza, że Rotryjczycy zaglądają na forum. Trzeba ich tylko zmobilizować do pisania.
Odpowiedz

Co Wam powiem to Wam powiem, ale powiem. Od ponad tygodnia nie mogłem się zalogować na forum Rotrii... Czemu? Bo przy usunięciu historii, ciastków i srastków z pamięci wpisywałem rotria.boo.pl. A to już nie działa. A więc, jestem i działam!
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli, 
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.

Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.

[Obrazek: 2s4JK.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Michelangelo Piccolomini
Odpowiedz

Mi również czasem zdarza się wpisać stary adres. Ot, starcza przypadłość. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.