Państwo Kościelne Rotria
Pewna kwestia. - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Pewna kwestia. (/showthread.php?tid=2119)

Strony: 1 2

RE: Pewna kwestia. - Hieronim Sieniawski - 14.05.2020

Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.

RE: Pewna kwestia. - Stanisław Wieniawa - 14.05.2020

Może w warunkach świata wirtualnego byłoby to lepsze rozwiązanie. Skłaniam się coraz bardziej ku tezie, że w mikroświecie tak naprawdę nie kopiujemy świata rzeczywistego a tworzymy odrębny świat równoległy.

RE: Pewna kwestia. - Michał Franciszek Lisewicz - 14.05.2020

Mogę się porozumieć z diakonem Michałem, jako że jest moim kolegą, współ-ministrantem. Wink

RE: Pewna kwestia. - Stanisław Dmowski - 14.05.2020

Ta prośba to trochę w próżnię poszła. Sądziłem, że obywatel Rokuszewski stawi się tutaj, do Rotrii :P

RE: Pewna kwestia. - Stanisław Wieniawa - 14.05.2020

Może przez posługę Prymasa?

RE: Pewna kwestia. - Michał Franciszek Lisewicz - 14.05.2020

Pisał, że przybędzie. :-)

Poza tym, mamy teraz jakiegoś prymasa w Rzplitej? Bo wydaje mi się, że był nim x. Abp Michelangelo Piccolomini.

RE: Pewna kwestia. - Miguel de Catalan - 15.05.2020

(14.05.2020, 16:23:16)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Pisał, że przybędzie. :-)

I oto jestem, niestety musiałem poczekać aż administracja zaakceptuje.

(14.05.2020, 11:41:30)Hieronim Sieniawski napisał(a):
Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.
Zgadzam się i popieram. Oto mi chodzi.

RE: Pewna kwestia. - Mikołaj Dreder - 15.05.2020

Zatem jaka jest Czcigodnego decyzja?

RE: Pewna kwestia. - Hieronim Sieniawski - 16.05.2020

Małżeństwo zawarto mimo braku rozwiązania sytuacji i to wobec naszych duchownych, dlatego jako Wielki Inkwizytor wydałem stosowną deklarację. Proszę, aby któryś z duchownych działających w Rzeczypospolitej opublikował ją w stosownym dziale kościelnym na ichniejszym forum.

RE: Pewna kwestia. - Stanisław Dmowski - 19.05.2020

Warto podziękować Eminencji Salzie za czujność i przekazanie decyzji inkwizycyjnej do wiadomości mości panów. Sytuacja dość błaha i chyba spowodowana po prostu organizacją samego kościoła w Rzeczypospolitej. Jego Eminencja Medici, pełniący tam godność prymasowską jak wiemy ma sprawy realowe na głowie, biskupa krakowskiego brak, toteż trochę zabrakło bieżącej obserwacji wydarzeń i reakcji na nie ze strony odpowiedniej hierarchii. Ekscelencja Rokuszewski wspominał o tym, że napisał list do biskupa krakowskiego ws. ślubu, ciekawi mnie zatem kto był adresatem tego listu, skoro urząd jest chyba nieobsadzony, jak dobrze pamiętam?