Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką
prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Może w warunkach świata wirtualnego byłoby to lepsze rozwiązanie. Skłaniam się coraz bardziej ku tezie, że w mikroświecie tak naprawdę nie kopiujemy świata rzeczywistego a tworzymy odrębny świat równoległy.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Mogę się porozumieć z diakonem Michałem, jako że jest moim kolegą, współ-ministrantem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Ta prośba to trochę w próżnię poszła. Sądziłem, że obywatel Rokuszewski stawi się tutaj, do Rotrii :P
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Może przez posługę Prymasa?
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Pisał, że przybędzie. :-)
Poza tym, mamy teraz jakiegoś prymasa w Rzplitej? Bo wydaje mi się, że był nim x. Abp Michelangelo Piccolomini.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
15.05.2020, 21:43:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.05.2020, 21:47:31 przez Miguel de Catalan.)
(14.05.2020, 16:23:16)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Pisał, że przybędzie. :-)
I oto jestem, niestety musiałem poczekać aż administracja zaakceptuje.
(14.05.2020, 11:41:30)Hieronim Sieniawski napisał(a): Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką
prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.
Zgadzam się i popieram. Oto mi chodzi.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Zatem jaka jest Czcigodnego decyzja?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Małżeństwo zawarto mimo braku rozwiązania sytuacji i to wobec naszych duchownych, dlatego jako Wielki Inkwizytor wydałem stosowną deklarację. Proszę, aby któryś z duchownych działających w Rzeczypospolitej opublikował ją w stosownym dziale kościelnym na ichniejszym forum.
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Warto podziękować Eminencji Salzie za czujność i przekazanie decyzji inkwizycyjnej do wiadomości mości panów. Sytuacja dość błaha i chyba spowodowana po prostu organizacją samego kościoła w Rzeczypospolitej. Jego Eminencja Medici, pełniący tam godność prymasowską jak wiemy ma sprawy realowe na głowie, biskupa krakowskiego brak, toteż trochę zabrakło bieżącej obserwacji wydarzeń i reakcji na nie ze strony odpowiedniej hierarchii. Ekscelencja Rokuszewski wspominał o tym, że napisał list do biskupa krakowskiego ws. ślubu, ciekawi mnie zatem kto był adresatem tego listu, skoro urząd jest chyba nieobsadzony, jak dobrze pamiętam?