Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką
prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Może w warunkach świata wirtualnego byłoby to lepsze rozwiązanie. Skłaniam się coraz bardziej ku tezie, że w mikroświecie tak naprawdę nie kopiujemy świata rzeczywistego a tworzymy odrębny świat równoległy.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 12
Mogę się porozumieć z diakonem Michałem, jako że jest moim kolegą, współ-ministrantem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 24
Ta prośba to trochę w próżnię poszła. Sądziłem, że obywatel Rokuszewski stawi się tutaj, do Rotrii :P
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Może przez posługę Prymasa?
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 12
Pisał, że przybędzie. :-)
Poza tym, mamy teraz jakiegoś prymasa w Rzplitej? Bo wydaje mi się, że był nim x. Abp Michelangelo Piccolomini.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 14
15.05.2020, 21:43:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.05.2020, 21:47:31 przez Miguel de Catalan.)
(14.05.2020, 16:23:16)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Pisał, że przybędzie. :-)
I oto jestem, niestety musiałem poczekać aż administracja zaakceptuje.
(14.05.2020, 11:41:30)Hieronim Sieniawski napisał(a): Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, aby odkręcić sytuację poprzez wydanie stosownego dekretu, a nie drążyć w przeszłości. Na chwilę obecną Michał Rokuszewski jest diakonem Kościoła Rotryjskiego, który został nominowany na swoją wyraźną prośbę. W związku z tym, że pentent wystosował taką
prośbę, proszę Waszą Świątobliwość o podpisanie dokumentu. W każdym razie - sprawa tylko utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności centralizacji formacji duchowieństwa.
Zgadzam się i popieram. Oto mi chodzi.
Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
Zatem jaka jest Czcigodnego decyzja?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Małżeństwo zawarto mimo braku rozwiązania sytuacji i to wobec naszych duchownych, dlatego jako Wielki Inkwizytor wydałem stosowną deklarację. Proszę, aby któryś z duchownych działających w Rzeczypospolitej opublikował ją w stosownym dziale kościelnym na ichniejszym forum.
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 24
Warto podziękować Eminencji Salzie za czujność i przekazanie decyzji inkwizycyjnej do wiadomości mości panów. Sytuacja dość błaha i chyba spowodowana po prostu organizacją samego kościoła w Rzeczypospolitej. Jego Eminencja Medici, pełniący tam godność prymasowską jak wiemy ma sprawy realowe na głowie, biskupa krakowskiego brak, toteż trochę zabrakło bieżącej obserwacji wydarzeń i reakcji na nie ze strony odpowiedniej hierarchii. Ekscelencja Rokuszewski wspominał o tym, że napisał list do biskupa krakowskiego ws. ślubu, ciekawi mnie zatem kto był adresatem tego listu, skoro urząd jest chyba nieobsadzony, jak dobrze pamiętam?