![]() |
|
Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? (/showthread.php?tid=2078) |
RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021 (20.03.2021, 20:41:12)Gagik Bagratyda napisał(a):(20.03.2021, 19:39:30)Taddeo Piccolomini napisał(a):(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą... Ano właśnie, niektórzy tu sugerują wystąpienie wyższej konieczności. Ale czy tak faktycznie było? Cytat:(20.03.2021, 19:42:34)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ekskomuniki nie da się zdjąć pośmiertnie. Zaś zdjęta została z wyświęconych przez niego bez zgody Stolicy Apostolskiej biskupów. Może tak. Ale wydaje mi się, że po prostu w zagrożeniu śmierci spowiednik może odpuścić wszelkie kary kanoniczne, nie mylę się? Więc w zasadzie, niewykluczone, że tak było. Cytat:Zachęcam do przeczytania o nim artykułu na Adeste: I, II. Niestety temat ekskomunik został tam praktycznie pominięty. Dziękuję, może uda mi się przeczytać. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Gagik Bagratyda - 20.03.2021 (20.03.2021, 20:53:10)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):(20.03.2021, 20:41:12)Gagik Bagratyda napisał(a):(20.03.2021, 19:39:30)Taddeo Piccolomini napisał(a):(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą... A nie? Watykan grał na zwłokę co do terminu konsekracji, a abp był już niemłody (niecałe trzy lata później zmarł). Bractwo mogłoby zostać bez biskupa, a przypomnijmy, że poza schizmatykami inne środowiska tradycji wówczas nie istniały (nie licząc katolików obrządków wschodnich, ale z pewnymi zastrzeżeniami, i ściśle odgrodzonych od świata kartuzów). RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021 Hmm... nie wiem. Być może. Nie mnie to oceniać. Być może w jego przekonaniu taka konieczność istniała. Ale czy prawo kanoniczne w tak istotnej kwestii jak posłuszeństwo umożliwia takie odstępstwo od zasady? RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Gagik Bagratyda - 20.03.2021 Pamiętajmy o zasadzie salus animarum suprema lex. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021 Tak. Ale czy salus animarum było zagrożone? RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Gagik Bagratyda - 20.03.2021 Proszę tylko spojrzeć na to, jak obecnie wygląda Kościół w większości miejsc na zachodzie Europy: heretycy piastują nawet urzędy biskupie, spowiedź zanika, o liturgii w ogóle lepiej nie mówić... RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021 Niestety, w niektórych miejscach zdaje się to tak wyglądać, ale: 1. To było ponad 30 lat temu. 2. Czy laicyzacja społeczeństw ma związek z istnieniem bądź nie- Bractwa Kapłańskiego Św. Piusa X? RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Gagik Bagratyda - 20.03.2021 1. To się zaczęło od lat '60. 2. Chodzi mi o to, że FSSPX i inne środowiska tradycjonalistyczne w porównaniu z tym wyglądają o niebo lepiej i wierni poszukujący katolickiego duszpasterstwa mogą się u nich "schronić". A ich wszystkich nie było by dzisiaj, gdyby nie konsekracje. RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021 (20.03.2021, 21:26:01)Gagik Bagratyda napisał(a): 1. To się zaczęło od lat '60. Ad. 1 Chodziło mi o czas tamtych konsekracji. A w związku z tym, nie było chyba tak dokładnie wiadomo, co będzie później. Chyba że to było już jasne. Ale prawda - proces laicyzacji zaczął się już lata temu. Ad. 2 Być może tak. Pytanie, czy rzeczywiście by ich nie było? RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Mikołaj Dreder - 20.03.2021 (20.03.2021, 21:13:52)Gagik Bagratyda napisał(a): Proszę tylko spojrzeć na to, jak obecnie wygląda Kościół w większości miejsc na zachodzie Europy: heretycy piastują nawet urzędy biskupie, spowiedź zanika, o liturgii w ogóle lepiej nie mówić... Gdzie np. są ci biskupi-heretycy? |