Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Zachęcam, może wtedy Patriarcha Cię ukara.
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Jako legat synodalny wzywam Przewielebnych do uszanowania powagi zgromadzenia, a także proszę kardynała Piccolominiego o uzupełnienie swojego przedłożenia z racji wydania przez Kongregację Świętego Oficjum odpowiedzi na dubia.
Rezygnuję z tej możliwości.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Czcigodni,
Wobec powyższego, skoro kard. Piccolomini, zrezygnował z dalszego kontynuowania podjętego tematu, a także wobec braku jakichkolwiek dowodów na rzekome złamanie przysięgi konklawe - zamykamy tę dysputę, która zainaugurowała III Synod Biskupi.
Przejdźmy teraz do drugiego punktu obrad - kampania przeciwko Piccolominiemu na Piazza Navona. Czy Ekscelencja de Medici chciałby zabrać głos w tej sprawie?
(+) Pius Leo, pp. II
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Ja jestem gotów się po bratersku pogodzić z Ekscelencją de Medici i zakończyć ten konflikt. Chciałbym tylko, żeby szczerze przeprosił za swoje krzywdzące słowa.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Wasza Świątobliwość,
Wasza Eminencjo,
Eminencje i Ekscelencje,
Jeśli Eminencję Piccolominiego krzywdzą słowa prawdy, to najlepiej by nikt się nie odzywał, zwinąć interes zwany Rotrią i udać się każdy w swoją stronę, bo razi nas wszystkich prawda. Owszem, słowa wyrażone na Piazza Navona były ostre, mocne i często prześmiewcze, i to nie tylko w stronę Eminencji Piccoliminiego, ale również wobec Waszej Świątobliwości (z monarchofaszyzmem Świątobliwości do twarzy) czy Eminencji Orańskiego. Tego wymagała sytuacja - i nie podana kanałami z konklawe, bo nic takiego miejsca nie miało - ale na drodze dedukcji, do której doszedłem ja sam oraz sam doszedł do tego Wielebny Gudonow. Sytuacja była ciężka, więc i "artyleria" zastosowana została bardzo ciężka. Osobiście jednak nie żałuję niczego, napisałem to co sądzę i nie będę niczego odwoływał, ani nikogo za słowa prawdy o nim samym przepraszał.
Dziękuję.
Co innego jest nazwać kogoś monarchofaszystą, a co innego debilem czy gremlinem. Styl ataku też był zupełnie inny.
Ja mogę przebaczać i 77 razy, ale dzieje się tak za każdym razem i tym samym daję przyzwolenie na poniżanie mnie.
Wnoszę zatem do Jego Świątobliwości jako najwyższego przedstawiciela władzy sądowniczej o odpowiednią reakcję i wymierzenie biskupowi de Medici słusznej kary.
Ja zaś wnoszę o uspokojenie niesfornego kardynała, to już jest hucpa co Eminencja wyprawia.