Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Mnie te propozycje bardzo się podobają. Chyba nie mam żadnych uwag, przynajmniej na ten moment
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Cytat: § 3. Patriarcha może wydać szczegółowe normy w sprawie adopcji przez osoby duchowne
Pius Leon II wydał bullę w której zakazał adopcji przez duchownych, więc raczej jako Kościół winniśmy akceptować te dzieci, które pojawiły się (poczęły? narodziły? kreowały?) przed nominacją prezbiteriatu.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
A adoptowanych/poczętych/narodzonych/kreowanych później nie? Jestem przeciw, przecież w realu nie ma żadnych ograniczeń i nie wiem, jaki by miał cel taki zakaz. Poza tym nie uznaję za wskazane, aby było to określone w Kodeksie, przyszli patriarchowie powinni mieć swobodę działania w tej kwestii.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Przeciw celibatowi w Rotrii. Jestem ogólnie przeciwnikiem celibatu. Sprzeciwiam się też całkowitemu kopiowaniu rozwiązań realnych w mikroświecie, stąd też w obu rotryjskich rytach nie powinno być celibatu.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(15.11.2020, 20:10:46)Janusz Zabieraj napisał(a): Przeciw celibatowi w Rotrii. Jestem ogólnie przeciwnikiem celibatu. Sprzeciwiam się też całkowitemu kopiowaniu rozwiązań realnych w mikroświecie, stąd też w obu rotryjskich rytach nie powinno być celibatu.
Owszem wybór celibatu będzie w Rycie Welijskim (nie możemy nikomu zabronić żyć w celibacie, jeśli tego chce, ale udostępniamy formę żenną dla chętnych w tym rycie). Niemniej jednak, zgodnie z Tradycją, Prawem i zdrowym rozsądkiem w naszym "zachodnim" obrządku celibat jest niezmienny i obowiązujący. Nigdy nie zostanie zniesiony, to wszakże przyrzekaliśmy podczas koronacji i tego chronić będziemy.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(15.11.2020, 22:46:25)Giovanni III napisał(a): (15.11.2020, 20:10:46)Janusz Zabieraj napisał(a): Przeciw celibatowi w Rotrii. Jestem ogólnie przeciwnikiem celibatu. Sprzeciwiam się też całkowitemu kopiowaniu rozwiązań realnych w mikroświecie, stąd też w obu rotryjskich rytach nie powinno być celibatu.
Owszem wybór celibatu będzie w Rycie Welijskim (nie możemy nikomu zabronić żyć w celibacie, jeśli tego chce, ale udostępniamy formę żenną dla chętnych w tym rycie). Niemniej jednak, zgodnie z Tradycją, Prawem i zdrowym rozsądkiem w naszym "zachodnim" obrządku celibat jest niezmienny i obowiązujący. Nigdy nie zostanie zniesiony, to wszakże przyrzekaliśmy podczas koronacji i tego chronić będziemy.
Wszak Patriarcha strażnikiem Tradycji jest. Dziękuję Waszej Świątobliwości za obronę celibatu dla duchownych obrządku rotryjskiego.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Pytania, skargi, zażalenia, uwagi proszę zgłaszać do końca tygodnia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Wnoszę o poddanie pod głosowanie likwidacji celibatu w całym Kościele Rotryjskim.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Nie zezwalamy na zorganizowanie ani takiej debaty, ani głosowania.
22.11.2020, 20:43:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.11.2020, 20:44:02 przez Gagik Bagratyda.)
Zamykam dyskusję i otwieram głosowanie nad poniższymi zmianami w prawie kanonicznym. Głosujemy za albo przeciw.
Cytat: Kan. 37 - § 1. Duchowni obowiązani są zachować wieczystą wstrzemięźliwość i dlatego zobowiązani są do celibatu, poza wyjątkiem podanym w § 2. tego kanonu.
§ 2. Duchowni inkardynowani do Kościołów partykularnych lub do prałatur personalnych obrządku welijskiego mogą być żonaci, o ile ich małżeństwo zostało zawarte przed chirotonią prezbitera. Tacy duchowni nie mogą zostać nominowani na urząd biskupa lub wyższy, ale mogą być kreowani kardynałami. Nie mogą też przeinkardynować się do Kościoła partykularnego bądź prałatury personalnej obrządku zachodniego, chyba że po śmierci żony. Jeśli zaś zostaną wdowcami w trakcie sprawowania posługi prezbiterskiej, nie mogą się ożenić po raz kolejny, póki pozostają duchownymi.
§ 3. Patriarcha może wydać szczegółowe normy w sprawie adopcji przez osoby duchowne.
Cytat: Kan. 83 - Zwykłą przeszkodą, nie pozwalającą przyjąć każdej powierzonej nominacji, są związani:
1° mężczyzna żonaty, poza wyjątkiem podanym w kan. 37 § 2.;
2° kto popełnił przestępstwo apostazji, herezji lub schizmy;
3° kto sprawuje urząd lub zarząd zakazany duchownym;
4° kto dopuścił się przestępstwa przeciwko władzy kościelnej i wolności Kościoła;
5° kto dopuścił się przestępstwa uzurpacji kościelnych zadań oraz przestępstwa w ich wykonywaniu;
6° kto dopuścił się przestępstwa podszywania pod inną godność lub posiadania nietożsamej postaci, będących rozróżnionymi płcią, statusem lub jakąkolwiek inną cechą, a co wykazało postępowanie przeprowadzone na polecenie Biskupa Rotrii.
Cytat:Kan. 9 - § 1. Powierzenie urzędu kościelnego dokonuje się: poprzez swobodne nadanie przez kompetentną władzę kościelną lub poprzez zwykły wybór przyjęty przez elekta oraz dokonanie przepisanej prawem inwestytury.
§ 2. Biskup Rotrii może w szczególnie uzasadnionych przypadkach udzielić dyspensy od dokonania każdej inwestytury.
§ 3. Nikt nie jest władny dyspensować Biskupa Rotrii od dokonania koronacji patriarszej.
§ 4. W przypadku, gdy ceremonia ślubu była dokonana niezgodnie z rytuałem zatwierdzonym przez Kościół, należy ją powtórzyć.
Cytat: Kan. 30 - § 1. Wszyscy wierni mają prawo być wolni od jakiegokolwiek przymusu w wyborze stanu życia.
§ 2. Ważnie zawarte małżeństwo nie może być zakończone w żaden inny sposób, jak tylko śmiercią jednego ze współmałżonków.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|