Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kawały o na każdy dzień
Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

Zbanujcie tego spamera.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

(27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.

Za tak suchy żart to chyba zaraz nadam Ci dożywotniego bana, litości. xD
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(27.01.2021, 13:52:24)Mikołaj Dreder napisał(a):
(27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.

Za tak suchy żart to chyba zaraz nadam Ci dożywotniego bana, litości. xD

Jak go przeczytałem raz jeszcze, to w ustach zrobiła mi się wręcz Sahara. Szczerze, to chyba najgorszy dowcip (kawał), z jakim w życiu się zetknąłem. Smile
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

[Obrazek: 155241465_480538442956883_20675334563586...e=605FF6D3]
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Hmm... Znam to. Wink

Ale nie można pewnych pojedynczych wypowiedzi, anomalii liturgicznych czy zachowania pojedynczych członków Zakonu rozciągać na cały Zakon. Jezuici słyną raczej np. z dobrych rekolekcji i innych dobrych rzeczy, a że głośno jest o takich czy innych przypadkach...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)
A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)

Czy tylko wyjątki? Może jest więcej porządnych. Nie wiem.

A tej sprawy nie znałem. Coś jest napisane, że założył nowe zgromadzenie zakonne. A został wyrzucony z Zakonu Jezuitów?

Co do Jezuitów jeszcze, taki przykład - o ile w kwestiach liturgicznych o. Remigiusz Recław nie powinien być raczej autorytetem, ale mówi ponoć mądrze i katolicko.

Cytat:A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków).

O, w zasadzie...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(26.02.2021, 12:49:41)Michał Jerzy Potocki napisał(a): [Obrazek: 155241465_480538442956883_20675334563586...e=605FF6D3]

Pasuje jak ulał do sytuacji rotryjskich jezuitów.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(26.02.2021, 13:16:08)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):
(26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)

Cytat:Czy tylko wyjątki? Może jest więcej porządnych. Nie wiem.

Słyszałem o niewielu. Warto też zwrócić uwagę, że ci "nieporządni" nie są w żaden sposób dyscyplinowani przez władze Towarzystwa.

Cytat:A tej sprawy nie znałem. Coś jest napisane, że założył nowe zgromadzenie zakonne. A został wyrzucony z Zakonu Jezuitów?

Tak, i założył "tradycyjnych" (choć sprawują także NOM) jezuitów, dodając jedną literkę do skrótu zakonnego. Nie mogło chodzić o żaden "lefebryzm", wszak Słudzy Jezusa i Maryi mają w pełni uregulowany status kanoniczny.

Co do Jezuitów jeszcze, taki przykład - o ile w kwestiach liturgicznych o. Remigiusz Recław nie powinien być raczej autorytetem, ale mówi ponoć mądrze i katolicko.

W wielu kwestiach tak, ale np. w sprawach tradycjonalizmu i FSSPX wyraźnie nie rozumie, o co chodzi; mimo to występuje jako autorytet. Nie jest też otwarty na dyskusję na ten temat.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.