Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(28.08.2021, 23:23:35)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A o co chodzi z podejściem sartorialnym? Czy to jakieś odniesienie do św. Piusa X, Sarto?

Sartorialnym = krawieckim (Sarto = Krawiec; stąd zresztą cała ta legenda o śląskim pochodzeniu św. Piusa X). Jak rozumiem, chodzi o upodobanie do wspaniałych szat i wszelkiego rodzaju "pomponów", którego nie żywi Ojciec Święty, co zresztą pokazał już tuż po wyborze pokazując się na balkonie Bazyliki św. Piotra bez stroju chórowego.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(29.08.2021, 14:16:22)Gagik Bagratyda napisał(a):
(28.08.2021, 23:23:35)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A o co chodzi z podejściem sartorialnym? Czy to jakieś odniesienie do św. Piusa X, Sarto?

Sartorialnym = krawieckim (Sarto = Krawiec; stąd zresztą cała ta legenda o śląskim pochodzeniu św. Piusa X). Jak rozumiem, chodzi o upodobanie do wspaniałych szat i wszelkiego rodzaju "pomponów", którego nie żywi Ojciec Święty, co zresztą pokazał już tuż po wyborze pokazując się na balkonie Bazyliki św. Piotra bez stroju chórowego.

A, rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie.

A więc, stało się... https://press.vatican.va/content/salasta...01135.html

No cóż, zobaczymy.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

A ja poszedłem w piątek do Gamarellich i dziady na wakacje wyjechały. Skandal.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Do jakich wydarzeń/sytuacji odnoszą się te memy?
[Obrazek: rotria_challenge.jpg]
[Obrazek: rotria_foreveralone.jpg]
[Obrazek: rotria_bear.jpg]
[Obrazek: rotria_pope.jpg]
Odpowiedz

Zapewne do jakiegoś momentu kryzysu w Rotrii, patrząc na te obrazki i to o czym mówią. Smile
Swoją drogą nawet zabawne.
Odpowiedz

Co obecni tutaj sądzą o ostatnim artykule Wilhelma Orańskiego? Napisany został w znacznej mierze z przyczyn oczywistych, ale czyż nie ma trochę racji?
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(03.09.2021, 19:27:24)Gagik Bagratyda napisał(a): Co obecni tutaj sądzą o ostatnim artykule Wilhelma Orańskiego? Napisany został w znacznej mierze z przyczyn oczywistych, ale czyż nie ma trochę racji?

Potrafiłem odbudować Rotrię po dziadostwie jakie zapanowało za rządów Orańskich - Alberta, Wilhelma oraz ich świty; będę potrafił tchnąć w Rotrię nowe życie. Oczywiście, każdy rok jest inny od poprzedniego, wiele się zmieniło, ale ufam sobie i wierzę w siebie. Gdybym wątpił, odmówiłbym kolegium wyboru. To chyba oczywiste. 

Nawiążę jeszcze do pontyfikatu Piotra i jego rzekomej kontroli... Cóż, takowej nie było, co chyba każdy jest w stanie potwierdzić. Piotr ustąpił, bo przerosła go rola Patriarchy, co sam przyznał - nikt mu tego nie ma za złe i nikt nie będzie miał. 

Zwykła, nudna prowokacja i próba wywołania zainteresowania swoją osobą. Nie muszę pisać tutaj wypocin formatu A4, historia doskonale pamięta "epokę Orańskich" - jak się nie mylę, a raczej w tej kwestii wiem sporo (jako historyk), wtedy skala zabetonowania Rotrii była ogromna. 1.5 roku rządów nieaktywnych Piusa VI i Sylwestra, a wcześniej kompromitujący pontyfikat Bonifacego. Nic dodać, nic ująć.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Ustąpiłem ze względu na realiozę oraz fakt, że nie miałem pomysłów na rolę lidera. Co chciałem zrobić, to zrobiłem. Reforma KPK i systemu edukacji w Rotrii była moim głównym celem.
Odpowiedz

A co Rotryjczycy sądzą o tym?
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(05.09.2021, 16:37:10)Gagik Bagratyda napisał(a): A co Rotryjczycy sądzą o tym?

Cóż, jest mi miło, że moja osoba stała się obiektem zainteresowania części mieszkańców RON, którzy lubią komentować wszystko to co robię, tak jakby to była ich sprawa. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.