Liczba postów: 1191
Liczba wątków: 58
(31.01.2026, 13:25:29)Norbert de Catalan napisał(a): (31.01.2026, 11:44:25)Pio Maria de Medici napisał(a): (28.01.2026, 07:57:47)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dużo bardziej niebezpieczną sektą jest niejaki Kościół Walencji, którego przedstawiciel spokojnie mąci w naszym kraju.
A co jeśli Vosniccy to walenckie onuce? I są opłacani przez Escorial?
Niestety... nikogo Escorial nie opłaca bo Rada Generalitatu odcięła pałacowi fundusze :P
(31.01.2026, 12:01:34)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): No coś w tym jest, bo prawie wszyscy członkowie sekty są rotryjczykami pochodzenia skarlandzkiego.
To są jeszcze jacyś Rotryjczycy pochodzenia Skarlandzkiego? Myślałem, że wszystkich wytępiono w czystkach ;)
No, jeszcze jacyś zostali.
Jego Eminencja dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego, arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny, Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 10
Interesujące, jakim prawem się ostali? Myślałem, że wszystkich deportowaliśmy
(-) Norbert I de Catalán
Król Skarlandu, Acri, Agurii, Białogóry i Estelli Wschodniej, Cesarz Aztec, Tytularny Król Francji, Wielki Książę Rotrii etc...
Tak im się tu spodobało, że zdecydowali się osiąść.
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego, arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny, Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
(31.01.2026, 13:25:29)Norbert de Catalan napisał(a): (31.01.2026, 11:44:25)Pio Maria de Medici napisał(a): (28.01.2026, 07:57:47)Stanisław Wieniawa napisał(a): Dużo bardziej niebezpieczną sektą jest niejaki Kościół Walencji, którego przedstawiciel spokojnie mąci w naszym kraju.
A co jeśli Vosniccy to walenckie onuce? I są opłacani przez Escorial?
Niestety... nikogo Escorial nie opłaca bo Rada Generalitatu odcięła pałacowi fundusze 
(31.01.2026, 12:01:34)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): No coś w tym jest, bo prawie wszyscy członkowie sekty są rotryjczykami pochodzenia skarlandzkiego.
To są jeszcze jacyś Rotryjczycy pochodzenia Skarlandzkiego? Myślałem, że wszystkich wytępiono w czystkach  Oni się ukryli niczym żydzi w XX wieku, po czym teraz wypływają i zaczynają podobnie rozmontowywać struktury państwowe państw narodowych  Jedni kwalifikują ich jako Skarlandczyków bo uważają, że liczy się to gdzie ktoś mieszkał, a drugi uważają ich za zupełnie oddzielnych od miejsca zamieszkania i patrzą na kwestię religii i tego że się nie asymilowali. Wielkim ich wrogiem był Führer Norbert Catalitler.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
(31.01.2026, 15:56:29)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): Tak im się tu spodobało, że zdecydowali się osiąść. Podobno Rotria była im obiecana 3000 lat temu...
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis
Liczba postów: 65
Liczba wątków: 10
(31.01.2026, 16:25:27)Albert napisał(a): Führer Norbert Catalitler
Odezwał się Darth Vader
(-) Norbert I de Catalán
Król Skarlandu, Acri, Agurii, Białogóry i Estelli Wschodniej, Cesarz Aztec, Tytularny Król Francji, Wielki Książę Rotrii etc...
(31.01.2026, 16:35:11)Norbert de Catalan napisał(a): (31.01.2026, 16:25:27)Albert napisał(a): Führer Norbert Catalitler
Odezwał się Darth Vader  Nie pamiętam kto, ale ktoś nazwał mnie nekromantą czy coś takiego. I wtedy mi AI przygotowało zabawną grafikę. Poszukam to wstawie po edycji.
EDIT:
PS. Kojarzę, że też w Edelweiss w jednej z takich przygód RPG na forum, moja postać Fryderyka Badeńskiego była także częścią tej fabuły i tam dowodziłem siłami zła, siłami piekła, jakimś arcymagiem byłem czy coś. Nie brałem udziału bezpośrednio tylko byłem postacią narracyjną.
Także jestem kojarzony raczej z potężnymi czarodziejami, więc i porównanie do Vadera, którego przecież określali niektórzy imperialni za "czarodzieja" nie jest w sumie takie odległe.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis
Czy nowy Gonfaloniere Eminencja @ Pio Maria de Medici pomoże w złapaniu pozostałych sekciarzy?
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
Nie chcem, ale muszem.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Atmosfera w Apostolskim Mieście w ostatnich kilku nieco się uspokoiła, choć odnotowano jeszcze kilkanaście prób ataków sekciarzy na świątynie. Jak dowiedział się Regent, przywództwo w sekcie objął Giovanni Macharetti, który był uważany za najwierniejszego współpracownika Vosnickiego i Sigara. Duchowny z ogromnym niepokojem przyjął jednak wiadomość, że prawie wszyscy członkowie sekty pochodzą z zasymilowanych rodzin skarlandzkich, które przyjęły nazwiska rotryjskie. Po Apostolskim Mieście zaczęły chodzić pogłoski, że sekciarze są opłaceni przez Escorial. Nagle do gabinetu wszedł młody ks. Vittorio, będący jednym z sekretarzy Regenta. Był bardzo przerażony.
- Wasza Ekscelencjo, ten nowy lider jest bardzo okrutny! Wraz ze poplecznikami wdarli się na cmentarz, gdzie leży Vosnicki i wykradli jego ciało. Przy tym był jeden z grabarzy, który kilkanaście dni temu zakopywał grób. Na rozkaz Macharettiego mężczyznę powieszono na drzewie, gdyż posądzono go o zabójstwo Vosnickiego.
- Ale jak im się to udało, skoro Michelangelo spoczywa w nieoznakowanym grobie? - spytał arcybiskup.
- Widocznie mieli jakiegoś tajnego agenta. Według naocznych świadków, sekciarze mówili skarlandzkim akcentem, a w ostatnim czasie w Skarlandzie bardzo źle się dzieje.
- Koniec tego! - mruknął ostrym tonem Regent. - Wykręć ni numer Eminencji Piusa. Trzeba nakazać wojsku obławę za tymi sekciarzami, a następnie umieścić ich w Więzieniu Patriarszym, gdzie cel jest pod dostatek.
Potem arcybiskup zatelefonował do kard. Medyceusza, a następnie pośpiesznie wybiegł z Pałacu Apostolskiego. Wsiadł do swojego samochodu, który stał tuż przy Bazylice św. Pawła na Welii i zaczął sunąć przez tętniące życie uliczki Apostolskiego Miasta.
Godzinę później był już w miejscowości Campo Varlese, gdzie zgodnie z jego poleceniem pochowano Vosnickiego w nieoznakowanym grobie, aby uniknąć zgromadzeń sekciarzy. Ktoś jednak musiał wydać im miejsce położenia grobu. Na cmentarzu największym drzewem był dąb, na którym wisiał grabarz.
- Dobry Boże, co oni mu zrobili! - wyszeptał.
Następnie udał się na pobliską plebanię, aby porozmawiać z proboszczem, który zatrudnił zmarłego. Duchowny serdecznie przyjął Regenta i zaparzył mu herbatę.
- Giacomo był bardzo dobrym człowiekiem - mówił. - Pochodził z ubogiej rodziny, ledwo mu starczyło na chleb. Więc przygarnąłem go tutaj i zaoferował mu pracę grabarza. Jego ojciec również nim był.
- A po pochówku Vosnickiego jak się zachowywał? - spytał arcybiskup.
- Był milczący. Zamknął się w swoim pokoju i nad czymś rozmyślał. Nie miał tutaj żadnych wrogów, więc nie wiem komu mógł się narazić? On przecież tylko wykonał swoją robotę - mówił ze łzami proboszcz.
- Ktoś widział tych sekciarzy i Macharettiego wtedy na cmentarzu? - pytał dalej arcybiskup.
- Ja osobiście nie widziałem, ale ludzie ponoć widzieli, jak go do tego drzewa przywiązują. Byli zamaskowani oprócz Macharettiego. Taki muskularny, spekuluje się, że jest weteranem wojennym - odrzekł mu duchowny.
Po rozmowie z proboszczem udał się w drogę powrotną do Apostolskiego Miasta. Czuł, że to jeszcze nie koniec sekty i trzeba z nią zrobić porządek.
|